Rekordhozam várható a kalászosok körében, de kevesebb gyümölcs lesz Érmelléken

Az elmúlt évek igen szélsőséges csapadékmegoszlást hoztak, figyelembe véve, hogy vidékünkön 500-600 mm az éves csapadékátlag. Az időjárás évről-évre szárazabbá, melegebbé válik, ezért nem ritkák az aszályos évek, például a tavalyi 2012-es év is hatalmas aszálykárokat hozott, amit a román állam pénzbeli támogatással próbált mérsékelni, a gazdák hektáronként 100 lejnyi kárpótlást kaptak, melyre az első 10 hektárnyi föld területére voltak jogosultak.

Az idei év, ha mérsékelt időjárást nem is, de komolyabb aszályproblémákat sem hozott magával. Bár szélsőségekben idén sem volt hiány: áprilisban hó hullott, majd több hetes hideg eső verte a földeket, szélviharok tizedelték a búzatermést és beköszöntött az esőmentes száraz kánikula is. Mégis kisebb-nagyobb kivételekkel az idei év tizedekkel jobb eredményeket ígér, mint a tavalyi. Legelterjedtebb kultúrnövényeink (búza, kukorica, napraforgó) hozama messze meghaladja majd a tavalyi, sőt az átlagos értékeket is, és kalászosok szempontjából akár rekordértékeket is elérhet.
Az idei év időjárása komolyabb károkat inkább a gyümölcstermesztésben hozott. A tavaszi hideg fagyos idő megtizedelte a baracktermést és az amerikai bundásbogár jelentő túlszaporodása az almatermést is igencsak megnyirbálja. A tavasz végi hideg esőzések és a nyári szárazság a zöldségféléket sem igen kímélte, idén kisebb terméshozam várható ebben az ágazatban is. A dinnyetermesztő éve a hideg időjárás következtében nehezebben indult, sok helyen kiverte az eső a még kevésbé talajt fogott palántákat, de nem mondható veszteségesnek. Habár az idei dinnyehozam a szakértő véleménye szerint kisebb lesz, mint a tavalyi volt, de minőségben, zamatban messze felülmúlja azt.
A gazdálkodók megoldásokat keresve az időjárás egyre szélsőégesebbé válását tudatosabb gazdálkodásra való átállással tudják mérsékelni. A talaj mélylazítása sokat segíthet a földek vízellátottságán, melyre a jövőben tanácsos lenne mindenkinek nagyobb gondot fordítani. Károk mindig lesznek, de ha a kis- és nagygazdaságok előrelátóan gondolkodnak, és biztosítást kötnek mezőgazdasági területeikre, jelentős javulás állhat be életükben.

 
Ér hangja