Útnak indította idén ősszel várva várt duális képzését a Nagykágyai 1-es Számú Szakképző Líceum. Az intézményt közel ötmillió euróból újították fel a székelyhídi önkormányzat pályázata révén. A 2018–2019-es tanévben a Nagykágyai 1-es Számú Szakképző Líceum öt új szakának egyikeként hegesztő szak is indult a német Kronstadt duális szakoktatási modelljének alapján, a Bihar Megyei Tanács kezdeményezésére és támogatásával.

A duális képzést a Bihar West Professional Egyesület koordinálja, hegesztő, gépkezelő és autószerelő szakoktatást nyújtva 14 és 26 év közötti fiataloknak. A nagykágyai középiskola mellett a vaskohsziklási (Ştei) Unió Műszaki Kollégiumban és a belényesi Ioan Ciordaş Műszaki Kollégiumban indultak ilyen jellegű képzések. Az egyesületnek olyan neves nagyváradi cégek a tagjai, mint a Selina, a városi útkezelő (Drumuri Orășenești) és az AutoBara, valamint maga Werner Braun, Dél-Kelet-Európa legnevesebb duális képzést nyújtó tanintézményének, a kronstadti szakiskolának az alapítója. Partnerekként ugyanakkor jelen vannak olyan világszerte elismert cégek is, mint az Eberspacher és a FaistMetalworking. A képzések alatt a szakmai gyakorlatot a diákok az iskolájukkal szerződött cégeknél végzik, és havi 400 lej ösztöndíjat is kapnak, melyet az iskolák és a cégek közösen biztosítanak, a diploma megszerzése után pedig alkalmazzák is őket.

A nagykágyai iskola igazgatója, Karancsi Béla –aki oktatóként is foglalkozik a hegesztőszakos diákokkal –elárulta, hogy a szakiskolai képzések a tanfelügyelőség által jóváhagyott iskolai program keretében működnek. Hozzátette, duális képzés esetében azonban az azt igénylő cégeknek kell kérvényezniük az oktatás beindítását, amelyet tavaly meg is tettek –így indulhatott el idén az első évfolyam, a tanfelügyelő kijelölte az iskolákat. Nagykágya esetében így az élelmiszeripari technikus (szaklíceum) és a mezőgépész (szakiskola) szakok szakács, pincér, agrárturisztikai szakember, hegesztő és nehézgépkezelő szakokkal bővültek. Az első évfolyam duális képzésben részesülő, hegesztőnek tanuló tíz fiatalja jelenleg a mechanika szak diákjaival alkot közös osztályt (összesen 31 diák).

A márciusban adományként érkezett fémmegmunkáló gépek segítik a gyakorlati órákat

A nagykágyai iskola jövőbeli célkitűzései között egyelőre az öt új szak állandósítása és esetleges bővítése, illetve saját bentlakásának megnyitása szerepel. Karancsi Béla azt is elmondta, hogy ez utóbbi anyagi feltételeinek előteremtését a székelyhídi polgármesteri hivatal vállalja, a képzést pedig (a személyzetet) a megyei tanfelügyelőség kellene majd biztosítsa. Ugyanakkor a magyar szakemberek hiánya is egyike azon problémáknak, amelyek megoldásra várnak.

 

Szamos Mariann


Írta: Ér hangja