Állandó mezőgazdasági szakértőnk, Szilágyi Dorin egész évben hasznos tanácsokkal látta el a kertészeket és a gyümölcsös tulajdonosokat. E tanácsok a téli hónapokban sem maradhatnak el, hisz a mostani munkálatok már a jövő évi eredményeket alapozzák meg!

A növényi maradványokról tudnunk kell, hogy nagy részük fertőzött valamilyen gombás betegséggel (varasodás, lisztharmat, tűzelhalás), ezért ajánlatos a gyümölcsfák lehullott ágait összegyűjteni és elégetni. Ugyanígy érdemes elégetni a zöldségmaradványokat vagy az egynyári virágok szárait is. Itt megjegyeznénk, hogy az egészséges növényi részeket akár beáshatjuk az ágyásba is. Ha mindezekre nincs lehetőségünk, akkor a maradványokat egyszerűen égetett mésszel szórjuk le. Egyre nagyobb teret kap a komposztálás is, csak figyeljünk arra, hogy az egészséges részeket minél apróbbra vágjuk. A téli komposzt is kiváló, a nyáritól csak annyiban különbözik, hogy ilyenkor kevesebb vízre van szükség, éppen ezért ajánlatos a rakást letakarni.

Az őszi munkálatok egyik legfontosabb teendője az ásás vagy a szántás. Ezt mindenképp a keményebb fagyok előtt végezzük el, már csak a munka megkönnyítése miatt is. A régi öregek nem véletlenül mondták azt, hogy a legrosszabb őszi szántás is jobb, mint egy jól sikerült tavaszi. Az ásás lényege, hogy az év során megkeményedett, összetömörült felső réteget fellazítjuk és ezzel lehetővé tesszük a téli csapadék felvételét. Ugye a talajban zajló biokémiai folyamatokhoz oxigénre van szükség, ezért javallott a minél alaposabb forgatás és lazítás. Végül, de nem utolsó sorban, a felső talaj rétegét és a szerves anyagokat – esetleg a trágyát – eljuttatjuk abba a rétegbe, ahol a gyökerek vannak. Az őszi ásást nem kell elmunkálni! A rögöket, hantokat a téli fagy elaprózza, és tavasszal aprómorzsás talaj várja a vetőmagot és a palántákat. Ha trágyázunk, akkor a következőképp végezzük: 40–60 tonna/hektár vagy 4–6 kg/100m2.

Azt mindenki tudja, hogy a gyümölcs és a szőlő gyökérzete nagyon mélyre nyúlik, viszont a tápanyag felvevő gyökerek a felső rétegekben helyezkednek el, ezért javallott a fák körüli földet vagy a szőlősorokat fellazítani. A csemeték törzseinek védelmét a vadak ellen – környékünkön ugye a nyulak, őzek, rosszabb esetben vaddisznók ellen – végezhetjük dróthálóval, de már kaphatóak műanyag törzsvédők is. Ha nincs más lehetőség, vagy ha spórolni szeretnénk, akkor nádból vagy napraforgó kóróból is készíthetünk védőeszközt. Nem ajánlott, viszont többen mégis gyakorolják a téli metszést. Ha már megtesszük, akkor mindenképp fagymentes időben végezzük és végül ne felejtsük el a lemosó permetezést rézoldattal. Ennek elmulasztása nagyon komoly következményekkel járhat. A metszés okozta sebek tavaszig nem gyógyulnak be, így a fertőtlenítés elhanyagolásával a kórokozóknak nyitott utat hagyunk a növény felé!

A tél folyamán az évelő növények töveire ráhordhatjuk az összesepert havat, ezzel a hótakaró alatt sokkal enyhébb hőmérsékletet biztosítunk. Csökken a fagyveszély lehetősége, hisz a hó és a közte lévő levegő kiválóan szigetel.

Mindenkinek jó munkát kívánunk!


Írta: Juhász György