Kötelező képzések a mezőgazdaságból élőknek

„Mezőgazdasági tanácsadás alatt olyan szakvélemény nyújtását értjük, amely egy meghatározott tárgyban a mezőgazdasági termelőnek segítséget jelent a döntéshozatalban” – érkezik a rövid és frappáns válasz a gyakorlati feladatát firtató kérdésemre Antal Ioantól, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Tanácsadó Hivatal érmelléki képviselőjétől (képünkön). „Az emberek kezdik megszokni, hogy apróbb-nagyobb gondjaikkal, problémáikkal jöhetnek hozzám. Van, akinek pályázatokról, megszerezhető támogatásokról, igényelhető pénzalapokról adtam tájékoztatást, de megkeresnek a vetéssel, vízgazdálkodással, műtrágyázással kapcsolatban is!”

„Gyakorlatilag az egész Érmellék az én területem – mondja nevetve a sokak által csak Nelu bácsinak hívott agronómus. – Paptamásitól Érmihályfalváig a hét egy-egy napján vagyok megtalálható. Székelyhídon péntekenként. A város polgármesterének köszönhetően kaptunk egy termet, ahol az oktatásokat végezhetjük.”

Amikor a mezőgazdasági képzésekről kérdezem, kis időre elkomorul az arca: „Gyakorlatilag mindenkinek, aki a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) bármilyen támogatást igényel, a közeljövőben meg kell szereznie a hivatalunk államilag hitelesített diplomáját, melyben igazoljuk, hogy a három vagy hat hónapos kurzusunkat teljesítette, és sikeresen levizsgázott. Érdemes mostanában vagy a közeljövőben elvégezni a kurzust, mert információim szerint hamarosan kötelező lesz, és akkor nem tudunk majd egyszerre ötezer embert nemhogy megtanítani, de levizsgáztatni sem!” – folytatja a szakember.

„Ez a diploma igazolja majd, csakúgy, mint az Európai Unióban, ahol szinte mindenhol el is várják, kötelezővé tették, hogy az illető ért a mezőgazdasághoz, tehát szakmát igazol. Négyféle képzést tartunk annak megfelelően, hogy mik az igények, egyénenként figyelembe véve a mezőgazdaság azon szektorát, amelyikben tevékenykedni szeretnének az egyes személyek. Így van állattenyésztési, növénytermesztési, kertészeti és traktoristaképzés. Meg kell érteniük a gazdálkodóknak, farmereknek, hogy mint ahogy egy szakácsnak sem elég ahhoz, hogy dolgozni tudjon, ha tud főzni, könnyebben elhelyezkedhet, ha egy oklevéllel bizonyítani is tudja.”

Határozottan állítja, hogy a tanfolyam árát képező ötszáz lej nem sok: „Magániskolák ennek háromszorosát is elkérik, ráadásul mi vizsgáztatunk. Mondom, hogy erre a diplomára mindenkinek, aki az agráriumban dolgozik, gazdálkodik, állatokat tart, előbb-utóbb szüksége lesz, tehát jobb nem halasztgatni. A másik oldalon persze, ott van, hogy még tanulhat az ember, azt meg sosem szégyen! – mosolyog ismét Nelu bácsi.
A mezőgazdasági pályázatokról is – bár még a végleges kiírások nincsenek meg – van mondanivalója a szakembernek: „Semmi hivatalosat nem mondhatok, de azért az adataim és az információim nem pletykaszintűek. Brüszszel előtt vannak már és várhatóan jövő hónapra hivatalossá is válnak az új pályázati lehetőségek és kiírások. A 2014–2020-as időszakban a negyvenévesnél fiatalabb gazdálkodók, farmerek külön kategóriát képviselnek majd a pályázatok benyújtásakor, míg lényegében egyszerűsödik majd a tenderek benyújtása és gyakorlatilag nem kell mindenre külön pályázni, hanem egyben megtehető.”

Nyugtázom a jó hírt, de nem engedem, hogy végezzünk a beszélgetéssel, rákérdezek a határban zajló munkákra.
„őszintén megmondom, hogy szerintem korai még a kukoricát elvetni, de van már aki veti, és a szárazság sem tesz igazán jót a növénytermesztőknek. Örömmel látom, hogy a szőlőkben, gyümölcsösökben elkezdték, néhány helyen már be is fejezték a metszést, idén, remélem megússzuk a májusi fagyot! És ezúton kérem az újság olvasóit, hogy hívjanak bizalommal, amiben tudok szívesen segítek, itt a telefonszámom: 0723-165258”.


Írta: Gulácsi Mária