Elszállt a nyár, elszálltak a lepkék, lezárult a Székelyhídi Városi Könyvtár újabb nagy nyári lepkevadászati versenye. Sikerült messze „túlszárnyalni” a tavalyi eredményeket: kereken 300 lepkét gyűjtöttek az olvasó gyerekek! Ez annak is köszönhető, hogy ezen a nyáron a lepkevadászok száma is nőtt. Idén negyven résztvevő gyűjtötte a lepkéket, vagyis olvasta szorgalmasan a könyveket (az elmúlt évben harminc). Hogy mit olvastak ilyen szorgalmasan a gyerekek? Most is a kortárs gyermek és ifjúsági könyvek voltak a legnépszerűbbek, olyannyira, hogy az első helyezettek 15-16 könyvet is elolvastak a vakációban.

El kell mondani, hogy ez olyan verseny, ahol a helyezésektől függetlenül mindenki nyert! Felsorolni is nehéz, hogy mi mindent! Persze most elsősorban nem a tárgyi nyereményekre gondolok, bár azok sem elhanyagolhatóak. Itt a nyeremény más formában mérhető.

Mindenképp kiemelném az olvasást, mint öröm- és élményforrást! Az olvasás önmagában is élményforrás, de nem elhanyagolható az a sikerélmény sem, amikor először tud valaki egy hosszabb lélegzetű művel megbirkózni. Ez azt is jelenti egyben, hogy átlépett egy „küszöböt”, ami után sokkal könnyebben veszi a majd a következő akadályokat.
Azt, hogy miért is fontos az olvasás, még hosszan sorolhatnánk. Csak még egyet emelnék ki: a sokat olvasó gyereknél a fejlődés nem csupán az olvasás gyorsaságában mérhető, hanem a szövegösszefüggések megértésében is, ez pedig a tanulás alapja. Ezúton is gratulálok a résztvevőknek. Várunk továbbra is benneteket és persze a leendő lepkevadászokat is!

Kerekes Terézia könyvtárosnő és a nyári lepkevadászok

A legeredményesebb olvasók
Major Rebeka, Molnár Emese (V. osztály); Bochis Lorena, Mátyus Bernadette, Péli Zsombor, Péter-Pakó Henrietta, Póka Krisztián Valentin (VI. o.); Tárkányi Nóra (VII. o.); Hasznosi Ádám (VIII. o.); Kaszta Alexandra, Sári Bianka, Szabó Dóra, Todoszi Vivien (IX. o.); Molnár Nikolett Evelin, Szegedi Mária (X. o.); Bátori Tamara (XI. o.).


Írta: Kerekes Terézia könyvtáros