Országos elismertségre tettek szert a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum amatőr színjátszó diákjai, miután a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF) harmadik díjat nyertek.

A NagySzakSzínTár elnevezésű csoportba tömörült diákok évek hosszú során eddig csak saját maguk szórakoztatására léptek a színpadra iskolai rendezvények keretében. A 2016–2017-es tanév változást hozott számukra. Nemcsak a felújított iskolára gondolunk ez esetben, hanem a színjátszó csoport tevékenységére is.
A csoportot vezető magyartanárnőjük értesült a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál országos szintű amatőr diákszínjátszó versenyről, melyre benevezte a maroknyi csapatot.

Az országos szakaszt első körben megyei selejtező előzte meg, ami október 21-én rendeztek meg a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban. Itt három középiskola amatőr színjátszó csoportja mérte össze tehetségét, színpadi tudását, a házigazdákon kívül a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont, valamint a vidéki iskolák sorából a nagykágyai szakközépiskola.

A megyei szakasz zsűrije az első helyezést idén a nagykágyai iskolának ítélte, akik továbbjutva október 28–29-én Bihar megyét képviselhették a PADIF országos szakaszán a középiskolások kategóriájában.

A döntőnek a szilágycsehi művelődési ház ad otthont már tizennyolc éve. A fesztivált a színházkedvelő programvezető, Bodea György tanár nyitotta meg ünnepélyes keretek között. A kétnapos rendezvény első napján az V–VIII-as diákok, majd a második napon a IX–XII-es tanulók mutathatták meg színpadi tehetségüket. A középiskolás kategóriában az ország különböző pontjairól érkezett kilenc amatőr színjátszó csoport versengett az első helyért. A mélyen tisztelt zsűri valóban színesebbnél színesebb, látványvilágban gazdag darabokat tekinthetett meg, melyek műfajilag is eltértek egymástól. A verseny végeztével, amíg a döntés megszületett, addig is a sárospataki és a békéscsabai diákszínjátszó csoportok vendégelőadásait tekinthettek meg a jelenlevők kikapcsolódásként. Az idei PADIF országos szakaszán az előkelő harmadik díjat nyerte el a nagykágyai NagySzakSzínTár színjátszó csoportja, akik Kéri Ferenctől a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című pajzán népi komédiával léptek színre.

Méltán lehet büszke a nagykágyai intézmény azokra a XI. A osztályos diákokra, akik időt és energiát nem kímélve léptek elő a nagyvilág színpadán, s arattak sikert, ezzel öregbítve iskolájuk hírnevét. Gratulálunk nekik, és lám az áldozatos munka meghozta a gyümölcsét!


Írta: Sas Enikő