^ Vissza Fel
Október 6. címke bejegyzései:

Székelyhídon is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Közélet    2021. október 11. hétfő 
 180

Október 6-án késő délután vette kezdetét a tizenhárom aradi vértanúra való megemlékezés a református templomban, Rákosi Jenő érmelléki esperes megható istentiszteletével. Ezt követően az egybegyűltek a templomkertben lévő kopjafához vonultak, ahol Fekete Katalin kultúrreferens köszöntötte a jelenlévőket. Béres Csaba polgármester beszédét követően a Búzavirág Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus énekei hangzottak el. A megemlékezés mécsesek gyújtásával, koszorúzással és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Főhajtás a vértanúk előtt

Közélet  ,   2010. október 7. csütörtök 
 484

Október 6-i megemlékezések Székelyhídon

 

Október 6-án az aradi vértanúk előtti főhajtásé volt a főszerep Székelyhídon. A megemlékezések sorát a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum tanulói nyitották, akik délután 2 órakor az iskola névadójának a tanintézmény előtt álló szobránál bemutatták a Wilhelm Júlia Mária, illetve Kormányos László történelemtanárok által megálmodott rövid előadásukat. Az ünneplőbe öltözött diákok felelevenítették a szabadságharc fontosabb eseményeit, s a tizenhárom tábornok szerepébe bújva ezek utolsó szavait is tolmácsolták a megjelenteknek. Ezt követően virágokat helyeztek el a szobornál, így tisztelegve a kivégzettek emléke előtt.

Október 6.

Mozaik    2010. október 6. szerda 
 516

A Székelyhídi hírlap 1911. október 5-i vezércikke

 

Hatvankét esztendeje, hogy mártír halált haltak az aradi tizenhármak, hosszú idő és mégis úgy rémlik, mintha tegnap történt volna e gyászos esemény. Mert a magyar nem egyhamar felejti történetének legsötétebb, legfájdalmasabb pontjait. Az aradi vértanúk emlékezete épen, üdén élt bennünk, szívünkben megdönthetetlen oszlopot emeltünk a hősök hőseinek, szabadság-harcunk dicső félisteneinek. És bensőnk legmélyén ott lappang, ott pislákol és néha ott tüzel és lángol a gyűlölet, a düh zsarátnoka, hogy hatalmas lángelméinktől, csodás vitézségû hadvezéreinktől fosztottak meg bennünket.