^ Vissza Fel
mezőgazdaság címke bejegyzései:

Bihar megyében sikeresen pályáznak a fiatalok

Közélet  ,   2017. december 22. péntek 
 941

Gazdák lehetőségeiről, törvényjavaslatokról értekeztek az Érmelléki gazdafórum hallgatóságával

A decemberi ünnepi készülődés közepette sem terelődött el a figyelem a gazdatársadalomról, a földből élők problémáiról, lehetőségeikről. Ennek fényében szervezték meg az Érmelléki gazdafórum elnevezésű találkozót december kilencedikén Székelyhídon.

A helyi polgármesteri hivatal dísztermében megtartott szakmai konferenciát az Érmelléki Fejlesztési Ügynökség, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete, valamint Székelyhíd város önkormányzata szervezte. A neves szakelőadók mellett több gazda is jelen volt a rendezvényen, akik kérdéseket intézhettek az előadókhoz.

A növénytermesztők sikeréve volt

Kultúra    2016. december 13. kedd 
 550

Amikor a megfelelő időjárás és a jó gazdaszellem találkozik

Az idei év mezőgazdasági eredményeiről kérdeztük a hegyközszentmiklósi Buda Gábort, a Buda Agro Kft. vezetőjét, aki mindig is vonzódott a mezőgazdasághoz. Ez irányú tanulmányait Szilágysomlyón végezte, ahol le is érettségizett.

Ebben az évben 130 hektáron gazdálkodott társulásos formában, ami a következőképpen oszlott meg: búza, kukorica, napraforgó 40–40 hektáron és körülbelül 10 hektáron tritikálét termesztettek. Ezekkel a növényekkel a következő hektáronkénti termésátlagokat sikerült elérni: búzából 65 mázsa, napraforgóból 30 mázsa, kukoricából 90 mázsa (az utóbbi tíz évben nem volt ekkora termés), a tritikálé körülbelül egy szinten volt a búzával.

Rovartanya a fenntartható földművelésért

Ajánló  , , ,   2016. március 30. szerda 
 627

Meghívás ismeretterjesztő előadásra

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. A rovartanyákról Sike Tamás biológus tart ismeretterjesztő előadást április elsején pénteken, 12 órától a Székelyhídi halász-vadász múzeumban.

„Ébredni hosszú álomból”

Kultúra  ,   2016. március 1. kedd 
 495

A gyümölcsös gazdák jól megérdemelt pihenőjük után, az ideális időjárási körülmények adta lehetőségeket kihasználva lassan újra belevetik magukat a munkába. A kinti hőmérők higanyszálai +5 Celsius-fok fölé kúsztak, elkezdhetjük a gyümölcsfák, szőlők, bogyós gyümölcsök (bokrok) lemosó permetezését. Ennek legfontosabb célja, hogy az ágakon, a kéregrepedésekben vagy a rügyek felületein megtapadt károkozókat elpusztítsuk, ezzel elkerülve a varasodást, a moníliát vagy a levélfodrosodást. Ugyanakkor a különböző rovarkártevők áttelelő alakjait is megritkítjuk és elpusztítjuk, mint az atkákat, pajzs- és levéltetveket és a molyokat.

Ha van rá lehetőség, akkor kéregkaparóval vagy ha az nincs, legalább drótkefével alaposan dörzsöljük át a fák kérgeit, ezzel is felszínre hozva a repedésekben megbújó károkozókat. Az összeaszalódott gyümölcsmaradványokat gyűjtsük össze, égessük vagy ássuk el, hisz ennek elmulasztása akár komoly következményekkel is járhat, végső esetben moníliás megbetegedés alakulhat ki. A monília alatt a virágok, a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek, sőt később a virágok és a fiatal gyümölcsök előbb megbarnulnak majd elszáradnak.

A szobanövények téli gondozása

Kultúra    2015. december 16. szerda 
 509

Miközben a mezőgazdászok, kertészek és gyümölcsös gazdák már lassan elkezdték téli pihenőjüket, addig Szilágyi Dorin – lapunk mezőgazdasági szakértője – a téli szobanövények gondozásában segédkezik, néhány hasznos tanáccsal.

Sajnos a hosszú téli hónapok megviselik a szobanövényeket, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni téli gondozásukra és ápolásukra is. Van néhány fontos tényező, ami rosszabb esetekben teljesen tönkre is teheti lakásunk „élő díszeit”. Mivel szobáinkba a téli időszakban nagyon kevés fény jut be, ezért növényeinket próbáljuk minél délibb fekvésű lakrészbe elhelyezni. Ugyanígy figyeljünk a levegő páratartalmára is, hisz a fűtés következtében a levegő szárazzá válik, ez rossz esetben a szobanövények teljes pusztulásához is vezethet. Mindenképp végezzünk párásítást, a fűtőtestekre helyezzünk párologtatót vagy hetente akár kétszer-háromszor szobapermetezővel, vízzel szórjuk meg a leveleket. Nagyon figyeljünk a lakás szellőztetésekor arra, hogy a beáramló téli hideg levegő le ne forrázza a növényeket, ha lehet, ilyenkor helyezzük a szoba közepe felé őket. A szürke, poros leveleket ajánlott havonta egyszer-kétszer tiszta, vizes ruhával áttörölni. A kisebb levelű növényeket vízsugárral is tisztíthatjuk. A sör és a levélfény használata télen nem ajánlott, mivel ezek eltömíthetik a levelek légzőnyílásait. Mivel a növények télen pihennek, nincs szükségük tápoldatra, csak a virágzó növényeknek: ciklámennek, mikulásvirágnak, karácsonyi kaktusznak vagy az orchideáknak.

Késő őszi, kora téli teendők a kiskertben és a gyümölcsösben

Kanapé    2015. november 25. szerda 
 946

Állandó mezőgazdasági szakértőnk, Szilágyi Dorin egész évben hasznos tanácsokkal látta el a kertészeket és a gyümölcsös tulajdonosokat. E tanácsok a téli hónapokban sem maradhatnak el, hisz a mostani munkálatok már a jövő évi eredményeket alapozzák meg!

A növényi maradványokról tudnunk kell, hogy nagy részük fertőzött valamilyen gombás betegséggel (varasodás, lisztharmat, tűzelhalás), ezért ajánlatos a gyümölcsfák lehullott ágait összegyűjteni és elégetni. Ugyanígy érdemes elégetni a zöldségmaradványokat vagy az egynyári virágok szárait is. Itt megjegyeznénk, hogy az egészséges növényi részeket akár beáshatjuk az ágyásba is. Ha mindezekre nincs lehetőségünk, akkor a maradványokat egyszerűen égetett mésszel szórjuk le. Egyre nagyobb teret kap a komposztálás is, csak figyeljünk arra, hogy az egészséges részeket minél apróbbra vágjuk. A téli komposzt is kiváló, a nyáritól csak annyiban különbözik, hogy ilyenkor kevesebb vízre van szükség, éppen ezért ajánlatos a rakást letakarni.

Ébredjünk időben!

Kanapé    2014. április 4. péntek 
 567

Kötelező képzések a mezőgazdaságból élőknek

„Mezőgazdasági tanácsadás alatt olyan szakvélemény nyújtását értjük, amely egy meghatározott tárgyban a mezőgazdasági termelőnek segítséget jelent a döntéshozatalban” – érkezik a rövid és frappáns válasz a gyakorlati feladatát firtató kérdésemre Antal Ioantól, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Tanácsadó Hivatal érmelléki képviselőjétől (képünkön). „Az emberek kezdik megszokni, hogy apróbb-nagyobb gondjaikkal, problémáikkal jöhetnek hozzám. Van, akinek pályázatokról, megszerezhető támogatásokról, igényelhető pénzalapokról adtam tájékoztatást, de megkeresnek a vetéssel, vízgazdálkodással, műtrágyázással kapcsolatban is!”

Kincses Balázs bácsi „oltott” kincseit öt autóért se cserélné le

Közélet    2013. október 2. szerda 
 629

A székelyhídi Kincses Balázs bácsi nyugdíjasként is autószereléssel foglalatoskodik, ahogy ezt sokan tudják róla. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogy emellett szabadidejében kiskertjében kertészkedik, gyümölcsfákat olt be és nem is akármilyeneket.
Kérdésünkre elmesélte, hogyan is fogott neki ennek a gyönyörű „mesterségnek”. Húsz évvel ezelőtt letérdepelt a fa mellé, maga elé tette a szakkönyvet, és mindent próbált pontosan úgy csinálni, ahogyan az megvolt írva, le volt rajzolva. Próbálgatta, gyakorolta, és mikor már egyre több oltás sikerült, akkor már ment szakkönyv nélkül is.