Az Ér Tv nyolcvankettedik adásában mutattuk be Todoszi Öcsi „Toldó” egyik edzését, majd beszélgettünk vele a közelmúltról és az előtte álló időszakról. Most bővebben körüljárjuk a témát, egészen a kezdetekig megyünk vissza!

„Még általános iskolás, ha emlékeim nem csalnak ötödik osztályos voltam, amikor egy szerencsétlen balesetet áldozata lettem – emlékszik vissza Öcsi. – Termálvízbe estem, a bal lábamat teljesen leforráztam, majd ezzel a sérüléssel a vasútállomástól hazáig rohantam. Felépülésem közel másfél évig tartott, néhány hónap után, a sérülés súlyossága miatt az amputálás is szóba került. Szerencsére ez nem történt meg, viszont a felépülés után, egy teljesen új életstílust kellett kialakítanom. Előbb újra kellett tanulnom járni, majd orvosi utasításra elkezdtem sportolni. Súlyokat emelgettem, majd Raţ Ghiţa bácsihoz jártam birkózni.”

A sport szeretete örökre megmaradt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Öcsi tizenegy éve konditermet működtet. Sokáig testépítéssel foglalkozott, tavaly pedig sportágat váltott, tagja lett a Natúr Erős Emberek Szövetségének. „Még 2008-ban kértek meg városunk vezetői, hogy hozzam el Fekete Lászlót egy városnapi bemutatóra. (Fekete László erősportoló, 1988–1997 között Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt – szerk. megj.) El is jött, én pedig azóta is tartom a kapcsolatot vele. Mi több, az ő segítségével tudtam elkezdeni, ezt a sportot, segédeszközöket biztosított az edzésekhez.”

Hogy melyek ezek az eszközök, azt láthattuk televíziónkban is. Öcsi 120 kilós golyót emelget, az általa görgetett gumiabroncs a beleszerelt vasakkal együtt 415 kilót nyom, a „sétáltatott” valizák 230, illetve 250 kilósak, a szikla pedig 170 kiló. „Fekete Laci mellett köszönettel tartozom Csorján István vállalkozónak, aki összehegesztette a vasakat, és szintén itt kell megemlítenem Nagy Attila és Marius Pica nevét. Előbbi helyet adott az egykori Kinder gyár területén edzőteremnek, utóbbi pedig az állandó segítőm, mondhatni azt személyes edzőm lett. Közel egy év elteltével, heti két edzéssel elértem azt, hogy az eddig használt súlyokat kinőttem, átlagban 10–20 kilóval kellene nehezíteni őket. A felszerelés összköltsége 150 000 forint körül lesz és további tömör vasakat is szeretnék beszerezni. Ha esetleg bárki tud segíteni – ha mással nem, csak egy számára felesleges vasdarabbal – vagy támogatóként beszállna, nagy szeretettel várom, minden segítség jól jön” – magyarázza.

Televíziós adásunk óta Öcsi mellé „szegődött” egy csokalyi fiatalember, Kiss Attila, aki Toldó szerint fantasztikus adottságokkal bír. A srác mindössze 20 éves, mára állandó edzőpartnerek lettek, sőt Fekete László szervezésében idén nyáron párosban versenyeznek majd, egy Magyarországon rendezett Natúr Erős Emberek nemzetközi versenyen. „Mikor először szólt Attila, hogy megnézi egyik edzésemet és be is száll, kétkedtem egy kicsit, de amit tőle láttam az nagyon meggyőző volt. A fizikai adottsága nagyon jó és ami nagyon fontos, a kitartás is meg van benne, ami nélkülözhetetlen ebben a sportágban. Bízom benne, hogy ez nem csak fellángolás részéről, a jövőben szép sikereket érhetünk el együtt” – zárta a beszélgetést Toldó.

Ebben bízunk mi is, egy új sportágban vihetik tovább városunk hírnevét a fiúk. Pályafutásukat mi is nyomon követjük majd és remélhetőleg szép sikerekről számolhatunk majd be lapunk hasábjain vagy éppen televíziós adásunkban!


Írta: Juhász György