135 játékos fut a labda után a 38×18 méteres játéktéren húsz mérkőzés összesen ezer percnyi játékideje alatt. Ezek az idén tavasszal a székelyhídi sportteremben zajló Érmelléki Petőfi Sándor Emlékkupa teremfoci-bajnokság sarokszámai. De mi van a száraz adatok mögött? Az egyik szervezőt, a székelyhídi illetőségű Boros Józsefet kérdeztük.

 

 

 

 

– Honnan született a kupa megszervezésének ötletete?

 

– Tulajdonképpen nem most kezdődött, tavaly ősszel a kiskereki Serbán László fejéből pattant ki az ötlet, hogy kellene szervezni a környéken egy teremfoci-bajnokságot. Kereki erre nem volt alkalmas, azért gondolt a székelyhídi sportcsarnokra. A tavalyi bajnokság megszervezésében még nem voltam benne, akkor tíz csapat jelentkezett, egyenként tizenöt fős kerettel. A küzdelemsorozat nagyon jól sikerült, jó visszhangja lett, a szervező csapathoz menet közben pedig csatlakozott Kulcsár Barna, Oláh Márton és jómagam is. Mi ketten Mártonnal egyúttal játszunk is a kiskereki Viktória csapatban is, éppen ezért a bíráskodásban nem veszünk részt, minden meccset Csorba Géza vezet le.

 

 

– Mi a helyzet az idei sportvetélkedővel?

– A mostani, tavaszi kupát úgy szerveztük meg, hogy a kilenc jelentkező csapatot két csoportra osztottuk, sorsolás révén. Az A csoportban öten vannak (a székelyhídi Tűzoltók, Aladdinok, Galacticos, AS Koma és Éradony), itt még folynak a selejtezők. A küzdelem nagyon kiélezett, hiszen négy csapat pontegyenlőséggel áll, csak a Galacticos nem szerzett eddig pontot. A B csoportban négy csapat szerepel (a már említett kiskereki Viktória, a Margittai Bingo Player, a csokalyi Interstecs, valamint Érolaszi és Apátkeresztúr közös csapata). Itt már megvan a két továbbjutó, a csokalyi csapat csoportelsőként jutott tovább, akik így az A csoport 2. helyezettjével fogják játszani az elődöntőt, valamint a Kereki csapat, amely az A csoportelsőjével találkozik.

 

 

– Milyennek tűnnek a meccsek?

– Nagyon színvonalasak, várakozáson felül teljesítenek a csapatok, jó felkészültségűek. Ennek nagyon örülök, hiszen ez további lendületet adhat a bajnokságnak.

 

 

– Mikor játsszák a kupa további mérkőzéseit?

– Mire ez a cikk megjelenik, a március 23-i selejtezők már lezajlanak. A március 30-i két elődöntő győztese játssza majd a döntőt, április 6-án, szombaton, a két vesztes pedig a bronzmeccset. Az időpont változik hétről-hétre, hiszen nekünk követnünk kell a terem egyéb programjainak a beosztását, de a Facebook-oldalunkon minden hasonló információt megtalálnak az érdeklődők. Ha valamelyik internetes böngésző keresőjébe beírjuk, hogy Érmelléki Petőfi Sándor Emlékkupa, akkor az kiadja Facebook-oldalunkat, ahol információk találhatók a pillanatnyi állásról, valamint a következő forduló párosításairól. Sok szeretettel várunk mindenkit a hátralévő szombatokon, hogy együtt szurkoljunk, ki-ki a kedvenc csapatának!

 

 

– Hol kellene esetleg még javítani a szervezésen?

– Talán a reklám területén egy kicsit kell még fejlődjünk. Mindamellett, hogy plakáton is hirettük a kupát és Facebookon is, egyelőre viszonylag kevés a néző (a szerkesztő által látogatott meccseken mintegy félszázan lehettek – szerk. megj). A mostani alkalmat is megragadnánk, hogy hirdessük magunkat. Reméljük, hogy az elődöntőkre és a döntőre többen kilátogatnak, akár egész családok is, és így egészen őrületes hangulatú finálét sikerül majd lebonyolítanunk.

 

 

– Milyen pozitív hozadéka lehet egy ilyen kupasorozatnak azonkívül, hogy jó, küzdős meccseket látunk?

– Megmozgatja az embereket, javítja a kapcsolatrendszert a környék csapataival, és kiemeli, ismertebbé teszi a várost a környéken, legalábbis ami a sportéletet illeti.

 

 

– Milyen anyagi alapokkal fedezték a Petőfi-kupa szervezési költségeit? Van-e nevezési díj?

– A nevezési díj csapatonként 150 lej, ami, azt hiszem, nagyon jelképes, hiszen játékosonként tízlejes hozzájárulást jelent ez a költségekhez. Ebből fizetjük a kupákat, az ásványvizet, valamint a terembérletet, amelyet egyébként a székelyhídi önkormányzat támogatása révén nagyon kedvező áron kaptunk meg.

 

 

– Számítanak-e más támogatókra?

– Egyelőre még csak a székelyhídi önkormányzat támogat minket, de reméljük, hogy a jövőben vállalkozók is látnak bennünk reklámlehetőséget. Még csak most vagyunk abban a fázisban, amikor az emberekhez igyekszünk közelebb hozni a teremfocit, igyekszünk magunkat egyre jobban népszerűsíteni.

 

 

Ha már a sportágról esett szó, miben különbözik a teremfoci a „rendes” focitól – túl azon, hogy egy teremben játsszák?

– Kisebb a játéktér, emiatt sokkal pörgősebb, akciódúsabb a játék. A játékosok száma 5+1 fő, és a játékidő is csak 2×25 perc. A büntetőt sem 11 méterről rúgják, hanem 7 méterről. Más a felszerelés is, itt nem stoplis cipőben játszanak a focisták, hanem valamilyen jól tapadó sportcipőben. A bíró nem a játéktérben van, hanem az oldalvonal mentén bíráskodik, a szűk hely miatt néha útban lenne. Természetesen itt is alapelvárás a játékosoktól a fair play szabályainak a betartása, nem toleráljuk az agresszív magatartást. Komolyabb szabálytalanságért itt is sárga lap jár, két sárgáért pedig egy piros. Ami jellemzője még a teremfocinak, hogy a bedobás az oldalvonalról kézzel és lábbal egyaránt elvégezhető, valamint, hogy nincs les. A támadójáték így nem szabdalódik szét, a meccsek gólzáporosabbak, mint a hagyományos focinál. Volt olyan meccs, ahol az egyik csapat öt perc alatt hozta vissza a sírból a meccset, 0-3-ról 3-3-ra egyenlítettek.

 

 

– Mi lesz a folytatása a Petőfi-kupának?

– Még az idén szeretnénk egy olyan bajnokságot, ahol nem csoportok lesznek, hanem mindenki játszik mindenkivel.

 

 

Hevesi Zoltán