Már-már mondhatjuk, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is részt vett néhány székelyhídi gyerek, a magyarországi Gyermelyen rendezett focitáborban. Sorozatban a nyolcadik hasonló tábort szervezték a vendéglátók, legtöbben most voltak gyerekeink, tizennyolcan képviselték városunkat. Hogy nemcsak egy egyszerű nyaralásról volt szó azt még itthon elmondtuk fiainknak, napi kétszer két órás edzésen vettek részt a srácok, hétfőtől péntekig.Egyedül a szerdai nap volt kivétel, akkor egy felcsúti és egy budapesti kiránduláson vehettek részt. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A kis csapat augusztus 3.-án, vasárnap indult neki a majd 300 kilométeres útnak, a hegyközszentmiklósi Kaszoni József kisbuszával. Tóth Ágnes a tábor vezetője fogadta a srácokat, majd az elfogyasztott vacsora után, a helyi általános iskola egyik tantermébe kalauzolta őket. A matracokkal berendezett nyolcadik osztály adott szállást a gyerekeknek a tábor idejére. Az étkeztetés is az iskolában zajlott, napi ötször pótolhatták az elfogyasztott kalóriákat. Hétfőn, majd pedig minden nap, a reggeli után következett az első két órás fizikai- , majd ebéd után újabb két órás labdás edzés. A székelyhídi és a helyi gyerekek mellé, érkeztek szlovákiai magyar fiatalok is Kürtről, ők együtt, korcsoportokra osztva rótták a köröket. A szabadidős programokat az iskola aulájában tölthették el a fiatalok, csocsó- és asztalitenisz asztalok álltak a rendelkezésükre. „Félidőben”, szerdán előbb Felcsútra utaztak a srácok. Itt a Puskás Akadémia minden napjaiba nyerhettek bepillantást, az akadémia kantinja és szállásterme után a nagyon gazdag Puskás kiállítást is megtekintették (Puskás Ferenc érmei, néhány meze, cipője, képei). Majd a nemrég átadott Pancho Arénát – az öltözőtől kezdve a játéktérig – járhatták be a fiatalok, sőt egy kis időre az NB1-es csapat edzésébe is bepillanthattak. Itt az egyik műfüves pályán focizással zárták a látogatást és indultak tovább Budapest felé. Azok a gyerekek akik még soha nem jártak a magyar fővárosban, a Halászbástyáról és a Budai Várból is megnézhették a Duna-parti látnivalókat.

A csütörtök újra az edzésekről szólt, este pedig egy szabadtéri sütésről, kolbász, virsli, szalonna került a nyársakra, majd rövid disco zárta a napot. A gyerekeket itt köszöntötte Kókai Rita, Gyermely polgármester asszonya és Téglás János, Kürt polgármestere. Pénteken egy ügyességi versennyel egybekötött gyalogtúra várt a táborozókra, a 4 kilométerre található Gyarmatpusztára látogattak a gyerekek. Az úton sorrendben előbb fejelő, aztán dekázó, később labdapattogtató és végül labdavezető versenyen vettek részt a 7-8 főből álló vegyes csapatok. Gyarmatpusztán megismerkedhettek a métával a kis focisták (hagyományos magyar labdajáték, mely eredetileg a városi iskolák, kollégiumok diákságának kedvelt játéka volt, amelyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett). A vissza séta után következett a táborzárás, mindenki egy apró ajándékkal érkezett haza, annak a reményében, hogy jövőre is eljuthatnak Gyermelyre.

A székelyhídi csapat: Alex Jurcoi, Balogh József, Bartha Dominick, Crisan Berthold, Dudás Zsolt, Elekes Kristóf, Hasznosi Ádám, Kokovai Csongor, Létai Gergő, Madarász Gábor, Magyari Koppány, Majercsik Szilárd, Marinkás Krisztián, Mészáros Tamás, Nagy Kristóf, Oros Patrick, Újvári Dávid és Víg Szabolcs. Köszönjük Gyermely!

 


Írta: Juhász György