Az utolsó két forduló előtt már senki sem veheti el a Székelyhídi Törekvéstől az ötödik helyet a megyei labdarúgó-bajnokságban. Messze várakozáson felül teljesítettek a fiúk. Ami a Hegyközszentmiklósi Toldyt illeti, sajnos tovább folytatódik a csapat vesszőfutása, lapzártánkig a tabella tizenharmadik helyéig csúsztak vissza.

A székelyhídiak a huszonegyedik fordulóban azzal a tudattal fogadták Körösrévet, hogy egy esetleges győzelemmel akár az előkelő ötödik hely megtartásáról is elkezdhetik szövögetni álmaikat. Úgy látszott a meccs elején, hogy ezzel nem is lesz gond, csak ugye a helyzetkihasználás ezúttal sem sikeredett fényesre. Hiába az 1-0-ás, majd a 2-1-es vezetés, a foci íratlan szabálya ezúttal is visszaütött: a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a réviek az utolsó percekben mentették 2-2-es döntetlenre a meccset. Következett a Barátkára való utazás. Tavaly még elképzelni sem nagyon mertük, hogy idegenből ponttal térhet haza a csapat, viszont ez idén ez teljesen megfordult. Szerencsére most is így volt! Hiába a szünetben a 2-1-es barátkai vezetés, egy második félidei remek játékkal és még nagyobb akarattal, sikerült a fordítás, 4-2-re nyert a Töri.

A hazai meccsei sajnos nem úgy alakultak a székelyhídiaknak, hogy bárki is félve utazna az Érmellékre, pedig minden találkozó előtt fogadkoznak a fiúk, hogy na most megmutatjuk. Végre ez a huszonharmadik fordulóban megvalósult. A mérkőzés krónikája akkor teljes, ha leírjuk, hogy a Nagyváradi Sportiskola csak tíz emberrel érkezett, és az is negatív kritika lehet a csapatra nézve, hogy az első játékrész „csak” 2-0-ás hazai előnnyel zárult.

Viszont a második negyvenöt percben oda tette magát a Töri és 8-1-re nyert, ezzel is feledtetve az eddigi hazai bukdácsolásokat. Telegdre viszont úgy utaztak fiaink, hogy a meccs előtt talán egy kis gólarányú vereséggel is kiegyeztek volna, mint később kiderült, a félelemre nem volt semmilyen ok. A taktikai utasításokat végig betartva, rendkívül fegyelmezetten játszott a csapat, a játék képe alapján mindenképp rászolgáltak a 0-0-ás végeredménnyel járó egy pontra. És mikor már mindenki azt hitte, hogy ettől majd tovább szárnyal Székelyhíd, akkor jött a tavaszi szezon eddigi legnagyobb pofonja, a lapzártánkig utolsó fordulóban, a mindössze tizennegyedik helyen álló Vársonkolyos 4-2-re nyert ellenünk és vitte el mindhárom pontot.

Többek szerint kellett már ez a vereség ahhoz, hogy néhányan „visszaszálljanak” a földre, csak nehogy ez a három pont a későbbiekben néhány helyezésbe kerüljön.

Szerencsére hamar kiderült, hogy semmi ok a pánikra, hisz a tavaszi szezont végig követve, már talán nem is meglepetés, hogy Széplakon 3-1-re nyert a Töri, majd otthon jött egy újabb „kötelező” győzelem, 4-1 Esküllő ellen. Végül Tataroson tette fel az i-re a pontot a csapat, egy újabb 4-1-es győzelemmel bebiztosították ötödik helyüket a tabellán. Az utolsó két meccsen előbb a második Fugyivásárhely látogat Székelyhídra, majd a bajnok Pályihoz utaznak a fiúk, mindkettőn az esélytelenek nyugalmával játszhatnak, nem elképzelhetetlen az újabb pontszerzés.
Ami városunk másik csapatát illeti, a Hegyközszentmiklósi Toldy ott folytatta, ahol a múltkor abbahagyta.

A keretüket látva és ismerve nem értjük, hogy miért nem jönnek ki a gödörből, igaz, többször a szerencse sem áll mellettük. A 21. fordulóban Esküllő verte őket otthon 5-1-re. Majd következett az a meccs, amelyikre megint lehetne építeni, Alsólugason hiába vezettek a hazaiak két góllal is, a Toldy megrázta magát, és sikerült egyenlítenie, 3-3 lett a vége. Ezek azok a mérkőzések, amelyek önbizalmat adhatnak és ebben a szentmiklósiaknak most a sorsolás is partner lehetett volna, hisz a következő mecscsen azt a Tatarost fogadták, akik, ha lehet, még rosszabb tavaszi szezont produkálnak, mint ők, egészen az utolsóelőtti helyig csúsztak vissza. Ennek ellenére ők tűntek motiváltabbaknak, hazai pálya ide, hazai pálya oda, az akarat nyert. Utólag már nem is biztos, hogy meglepetés a 2-1-es tatarosi győzelem. Ha már a szerencsét emlegettük, akkor a révi meccs mindenképp ide illik. Fortunát most kereszteljük át játékvezetőre, aki előbb egy lesgólt adott meg a hazaiaknak, majd egy nem létező tizenegyest fújt szintén nekik. Az igazi szerencse is a réviek mellé állt, a vendégek csak helyzetekig és kapufákig jutottak, így 3-1-re nyert a Körös-parti csapat. A lapzártánkig utolsó szentmiklósi mecscsen a feljutási álmokat dédelgető Fugyivásárhely tett látogatást az Érmellékre. Egy változatos mérkőzésen 5-3-ra nyertek, később viszont a Hegyközpályi elleni derbit elvesztették, meg kell elégedniük a második hellyel.

Barátkán végre sikerült hozni a Toldynak a kötelezőt, a 4-2-es győzelem teljesen megérdemelt volt. Azután, hogy Pályi 5-1-re nyert vendégként a szentmiklósiak ellen, szintén papírforma volt, de a Sportiskola elleni 3-2-es vereség újabb helyezésekbe került a Toldynak. Látva az utolsó két forduló programját – előbb Szentmárton érkezik Szentmiklósra, majd Telegdre utazik a Toldy – joggal tarthatunk attól, hogy még hátrébb végez a csapat.


Írta: Juhász György