Ez évben hat versenyen mérhették össze a japán küzdősport székelyhídi versenyzői felkészültségüket, állóképességüket és erejüket számos hazai és külföldi ellenféllel. Mindenhol nagyon jó eredményeket értek el szorgalmas munkájuknak és edzőjüknek, Guba Józsefnek köszönhetően: márciusban az országos bajnokságon arany-, ezüst és bronzérmet hoztak haza, áprilisban az Európa-bajnokságon (illetve Európa-kupán) 3 bronz- és 1 ezüstérmet, májusban a Románia-kupán arany-, ezüst- és bronzérmet, júniusban Nagykárolyban ezüst- és bronzéremmel lettek gazdagabbak a sportolók, szeptemberben Szerencsen a csapatot képviselő három versenyző 2 bronzérmet szerzett, és végül októberben került rá a korona az eddigi remek eredményekre: a Világkupán, amelyen 1 arany- és 1 bronzérem lett a jutalom.

A SKDUN shotokan karate-világbajnokságon a Székelyhídi Phoenix Sportegyesület versenyzői október 11–12-én a dél-lengyelországi Dabrowa Gornica városában vettek részt. A bajnoki csapat tagjai Balogh Kata-Boglárka, Flóra Fruzsina, Tivadar Andrea, Deák Gergő, Kokovai Csongor, Kriszte Hunor-Tamás voltak. A versenyen 36 ország, mintegy 1200 versenyzője vett részt. Az eredmények ezúttal is magukért beszélnek: Balogh Kata-Boglárka a junior lányok +56 kg-os kumite (küzdelem) kategóriában bronzérmet, Kokovai Csongor kids sanbon kumite (előre megtervezett küzdelem) +30 kg-os kategóriában aranyérmet szerzett!
Kokovai Csongor idén harmadjára állhatott a dobogó legmagasabbik fokára: márciusban aranyérmet szerzett a román országos bajnokságon, áprilisban ezüstérmet az Európa-kupán, májusban pedig a Románia-kupán egy újabb aranyérmet vihetett haza. Ilyen rövid időn belül aratott győzelemsorozat talán természetből fakadóan von maga után olyan következményeket, mint a világbajnoki cím. Karatésainkat már régóta nem csak itthon ismerik, ezzel a versennyel azonban bizonyosan helyet szereztek maguknak és Székelyhídnak a sport világtérképén! Gratulálunk a csapatnak!
Idén tizenkét éve tevékenykedik a csoport, jelenleg 22-en járnak edzésekre, de a tagok személye változik, hiszen a gyerekek felnőnek és sokan elmennek Székelyhídról, ami értelemszerűen nagyon fontossá teszi a pótlást. A fenntartás az elsődleges szempont, lehetőségek, támogatók függvénye, a bővítés ennek velejárója. Az egyesület kimondhatatlanul hálás mindenkinek, aki az évek során hozzátett valamit a csapat életéhez, különösen Székelyhíd és Szalacs önkormányzatának.
A sportegyesület két új szakot is szeretne elindítani a jövő évben, kiegészítve és színesebbé téve a képzéseket: már működik egy utcai csoport is (full street fight), amely hasznos önvédelmi fogásokat és ezekhez kapcsolódó harcművészetet oktatna az érdeklődőknek, természetesen abban az esetben, ha lenne rá kellő érdeklődés. Székelyhídon jelenleg két ága is működik ennek a stílusnak: az egyik a jeet kune do, egy keverék harcművészeti stílus és életfilozófia, amelyet Bruce Lee kungfuszínész hozott létre; a másik a systema, amely egy orosz katonai jellegű harcművészet, neve szorosan kapcsolódott a KGB-hez, az egykori szovjet titkosszolgálathoz. Ez a fajta harcművészet az önvédelmi tanfolyammal indult be, mint képzés Székelyhídon, amelyet nyíregyházai oktatók tartottak. Jelenleg öt aktív résztvevője van az óráknak, de a létszám remélhetőleg fokozatosan bővülni fog. Jövő év januártól egy sportíjász szakosztály indítása is tervben van, hagyományos íjakkal, gyerekeknek-felnőtteknek közösen, egyelőre heti egyszeri edzéssel indulva.
Az egyesület mindenkit szívesen vár mindhárom sportválfaj edzéseire! Bárki jelentkezhet, aki már elmúlt hétéves és még nem töltötte be a százhúszat!

A csapat rendszeres versenyzői
Balogh Kata-Boglárka, Cser Ivett, Flóra Beatrix, Flóra Fruzsina, Kriszte Emese, Szabó Ildikó, Tivadar Andrea, Tóth-Gardó Sarolta, Ambrus Ákos, Bensicz Ádám, Deák Gergő, Gacsádi Bence, Gacsádi Márk, Karancsi Mátyás, Kokovai Csongor, Kriszte Tamás-Hunor, Márton István, Szabó János.


Írta: Szamos Mariann