Nemzetközi versenyt nyert Magyarországon a köbölkúti kettesfogathajtó

Rákóczi Gergő nyerte a nemzetközi fogathajtó-bajnokság nyitányát a mezőhegyesi (Békés megye) pályán. A saját lovaival rajthoz álló érköbölkúti versenyző a május eleji háromnapos versengés során a díjhajtásban és maratonban is egyaránt a második helyen fejezte be a holland bíró által épített akadálypályákat. Összesítésben viszont mindenkit maga mögé utasított.

A másik két bihari versenyző a középmezőnyben végzett, míg a Hargita megyei a díjhajtásban, a Kovászna megyei viszont az akadályhajtásban jeleskedett. Elmondhatjuk, hogy 2018 évadnyitó versenyében a román válogatott tagjai példásan helyt álltak az európai mezőny élvonalában.

Az utolsó évtizedekben Európában hagyományosan Magyarország ad helyszínt e rangos kezdő eseménynek. Az idén csupán annyi változott, hogy a fábiánsebestyéni helyszín átköltözött a több mint kétszáz éves hagyománnyal rendelkező mezőhegyesi Nóniusz tenyészet pályájára. Nem csalódtak azok a nézők, akik a május eleji szünnapokat e rangos esemény szemlélésére szánták. Az esemény fontosságát az is jelzi, hogy itt voltak Európa legrangosabb fogathajtói Magyarországon kívül Csehországból, Horvátországból, Szlovákiából, Romániából, Svájcból, Ausztriából, de a tengeren túli Chiléből és Argentínából is érkeztek versenyzők. A starthoz végül is negyven versenyző tudott felsorakozni, hiszen a zsűri a szigorú állatorvosi kontrollon már néhány lovat kizárt. Ehhez a nemzetközi szabályzat szerint joga van, ha úgy ítéli meg, hogy a lovak fizikális állapotából fakadó helyzete veszélyezteti a versenyen való részvételt. Az állatorvosi kontroll különben a verseny egész ideje alatt működik. A stewardoknak jogukban áll a versenyből kizárni azt a versenyzőt, akinek lova a verseny során a túlzott fáradtság jeleit mutatja. A versenybírók mellett az állatvédők serege is vigyáz a lovak biztonságára, hiszen a sport a lovak és lovasok teljesítményének méréséről szól, nem pedig az állatok teljes mértékű kihasználásáról.

Megvan a győzelem, avagy a szorgalom bére.

Mezőhegyes kiemelt állami támogatást kapott a versenyszervezésre és ez szembetűnő is volt a verseny egész ideje alatt. Romániából öt fogat állt rajthoz. Ebből kettő az Érköbölkúti Tulipán Sportegyesület színeiben. Dicséretes, hogy a Hargita és a Kovászna Megyei Tanács tetemes támogatást nyújtott a fogatosainak. Nem így a Bihar megyeiek, akik évek óta árván hagyják a fogatosaikat, ennek ellenére a bihariak önerőből is évek óta a legsikeresebbek. Nem volt ez másképp Mezőhegyesen sem.

Rákóczi Gergőre a hazai versenyeken kívül még egy szlovéniai, majd hollandiai és németországi nemzetközi verseny vár. Csak emlékeztetőül írjuk, hogy az érköbölkúti versenyző a nemzeti bajnokságban immár hetedik éve őrzi elsőségét és a romániai lovassportokból ő az egyedüli, akit már több éve a világ első tíz legjobb lovasa közé sorol a Nemzetközi Lovas Szövetség.


Írta: Ádám Andrea