Technikai okokból nem sikerült az Eb-címvédés Nagy Botondnak

Nagy Botond sportfavágónk  egy újabb szép eredménnyel gazdagította, elsősorban saját gyűjteményét, de nem mellékesen városunk hírnevét is. Az ausztriai Rappottensteinben vett részt az Eurojack háromrészes Európa-bajnokság első etapján.

Boti elmondása szerint erre a versenyre a felkészülés sokkal nehezebb mint egy hagyományos Stihl-favágóversenyre. Míg ott mindenki tudja, mi vár rá, addig itt nem kevesebb mint 12 számra kell felkészülni és csak az érkezéskor tudják meg, hogy ezekből melyik az a hat, amelyben versenyezni kell majd. Az idei első etapra harminchét versenyző érkezett, többek között Dániából, Svédországból, Olaszországból, Ausztriából, Németországból, Franciaországból és Svájcból. Az Eurojack-versenyeken a hangsúly inkább a technikai számokra irányul, sokat szerepelnek a láncfűrészek, függőleges fából 20 korongot vágtak a fiúk, 10 méteres magasságban kézifűrészeztek, baltákkal célbadobtak, láb között hasogattak, vagy éppen keresztvágófűrésszel ügyeskedtek. Az állóképesség ha lehet még nehezebb a Stihl Timbersport versenyeinél, a mi fiúnk elégedett lehet az összetett tizenötödik hellyel.

Ugyanitt rendezték meg a Hot Saw, azaz a tunningolt láncfűrészek versenyét, ahova Boti Európa-bajnoki címvédőként érkezett. A reggeli időmérő versenyen minden afelé mutatott, hogy meg lehet a kisebb csoda, az esetleges címvédés, hisz városunk büszkesége a legjobb idővel jutott tovább a délutáni döntőbe. De ott a technika sajnos közbeszólt, Boti láncfűrésze egyszerűen leállt, így búcsúznia kellett a további küzdelmektől.

Ennek ellenére összességében elmondható, hogy a székelyhídi favágósport most sem vallott szégyent, bármilyen világversenyen a középmezőnyben végezni egyáltalán nem szégyen, Sőt! Csak gratulálni tudunk és további sok sikert kívánunk, remélhetőleg – a nem kevés költség ellenére is – találkozhatunk Botival a második etapon augusztus elején a németországi Schuttertal városában. Vagy éppen a harmadik szakaszban, augusztus közepén a csehországi Jihlaván!

Juhász György