A csokalyi Interstecs futballcsapat 2004-ben alakult, amikor néhány sportkedvelő barátnak az az ötlete támadt, hogy a hétvégi labdarugdosásnál kicsit tovább lépjenek. A nem bejegyzett, amatőr csapat összetétele igen vegyes: csokalyiak, diószegiek és székelyhídiak egyaránt oszlopos tagjai. Csuka József, Erdei Imre és Ștefan Dániel is közéjük tartoznak, ám ők nem a labdával játszanak, sokkal inkább a számjegyekkel, hiszen ők a csapat anyagi támogatói. Erdei Imrétől megtudtunk, hogy külön edzőjük ugyan nincs, ám ez nem jelenti azt, hogy ne gyakorolnának eleget, hiszen heti két alkalommal gyûlnek össze a székelyhídi sportcsarnokban öszszecsiszolódni egymással és a labdával. Mikor az elért eredményekről kérdeztük, dagadó büszkeséggel mesélt a rengeteg megszerzett kupáról.

 

Mint mondta, bár ők kispályások, idén mégis megnyerték az RMDSZ kupát, melyért nagypályán játszó társaik is harcba szálltak. Létavértesen is a dobogó legfelső fokára állhattak, ahol a minden télen megrendezett bajnokságon 36 csapat közül bizonyultak ők a legjobbnak.

 

 

Ám Magyarországnál messzebbre is eljutottak már, hiszen egy Romániából elszármazott katolikus atya meghívására minden évben ellátogathatnak Németországba megmutatni, hogy rúgják a bőrt az Érmelléken. Erdei Imre örvendetesnek nevezte, hogy utánpótlás is van. Bár nekik maguknak nincs saját gyerekcsapatuk, több játékosuknak a fia már egész komolyan és jól játszik, ki Magyarországon, ki pedig itt helyben izzadva az edzéseken. Azt is kiemelte, hogy mennyire fontos megmozgatni az itteni embereket, akiknek sajnos nem túl sok lehetőségük van kikapcsolódni. Példaként említette, hogy amikor Székelyhídon megszervezik a bajnokságot – melyre körülbelül tíz-tizenkét csapat szokott jelentkezni – az durván 200–300 embernek jelent szórakozást. Beszélgetésünk végéhez közeledve a sok pozitív dolog mellett egy igen szomorú dolgot is kötelességének érzett megemlíteni. Sajnos idén az egyik diószegi játékosuk és barátjuk, Coita Dacian autóbalesetben elhunyt; emlékére focitornát rendeznek november 6-tól. Ez egy tízhetes program lesz, melynek keretén belül minden szombaton bajnokságot tartanak Székelyhídon.

 

 

Végezetül célkitûzéseikről kérdeztük, melyre gondolkodás nélkül egyszerűen csak annyit mondott, hogy addig fociznak, ameddig jólesik, ameddig jól érzik magukat abban, amit csinálnak.

 

 

Pap Enikő