Motorbőgéssel és benzingőzzel indult a XVIII. Érmelléki Ősz szombat reggeli programja, amelyet a későbbiekben veterán autócsodák és egy lélegzetelállító motoros streetfighter-show fűszerezett, ezzel téve fel az i-re a pontot. Elsőként a gyakorlott sofőrök léptek színre, akik autós ügyességi versenyen csillogtatták meg tudásukat. A verseny sokéves csendet tört meg, hiszen az elmúlt években az autós ügyességi verseny nem szerepelt a programok közt. A kihagyásnak köszönhetően sok volt a jelentkező, de a kíváncsiskodó közönség száma még ezen is túltett.

 

 

 

 

 

 

Tizennégyen neveztek be a versenyre, külön érdekességként egy bátor nő, Tóth-Gardó Gertrúd is.  A benevező sofőrök kétszer próbálkoztak meg a táv teljesítésével, természetesen ezek közül a zsűri a legjobb időeredményt és kört vette figyelembe. A versenyzők akadályokat kerülgettek először előre-, majd azután hátrafelé vezetve, de a parkolási tudást is pontozták. Olyan versenyző is akadt, aki egy segítőtárs kíséretében vas kisszekérrel teljesítette a távot. Májercsik Attila többek között ezért a teljesítményért kiérdemelte az autós ügyességi verseny legmókásabb versenyzője különdíjat. Nagy Árpád bravúros teljesítménnyel és magabiztos vezetési stílussal nyerte meg az első díjat.


 

Veterán autócsodák szépségversenye

 

 

Autós verseny után és közben veterán autó- és motorcsodákat tekinthettek meg a kilátogatók, melyek a színház épülete előtt sorakoztak fel. A szebbnél szebb autók Hajdúböszörményből a Veterán Kulturális és Sportegyesület jóvoltából érkeztek hozzánk. Voltak itt Mercedesek, Citroënek, Fiatok, de még Lada is képviseltette magát. Motorok közül voltak Junak-, Panónia- és Csepel-márkájú motorcsodák is.

 

 

Az egyesület elnöke, Illyés András elmondta, hogy 1997-ben alakultak tizenkilenc taggal, a civil szervezet tagsága azóta már harmincra bővült.  Számos autó- és motorkülönlegesség van a birtokukban, sok tulajdonos négy-öt modellel is rendelkezik. Külön érdekesség, hogy a gyűjteményben Dacia is szerepel.

 


Motoros őrültségek

 

 

Akinek még ekkor sem volt elég a benzingőz és adrenalin, egy őrült motorshow-val fokozhatta kedélyeit. Szőllősi Pepe és társa, Kovács Misi megmutatták nekünk, milyen is az igazi motoros élet. Pepe 17 éve nyűvi a motorokat, kilencéves korában tanult meg motorozni, hasonlóan motorfanatikus édesapjától.

 

 

 

Azóta a motorozás Pepe élete lett. Kipróbált minden elképzelhető extrémmotoros őrültséget, földön, vizen, levegőben.  Időközben egy egész kis csapat szerveződött köré, hasonlóan fanatikus és kellően őrült emberekből.

 

Kilenc országban tartott már bemutatókat, mindenütt ámulatba ejtve közönségét. A bemutatókon jól begyakorolt mutatványokkal lépnek a közönség elé, ezzel  is lecsökkentve a hibalehetőségeket és növelve a szakmai precizitást.

 

 

 

Volt itt minden, amit a motorsport szerelmesei el tudtak képzelni: egy keréken motorozás, quadozás, keringő, motoros kézenállás, hátrafelé vezetés. Külön érdekesség volt a létrás motorozás, amely egyedülálló világszerte, hiszen Pepe és csapata a világ legmagasabb motorra szerelt létráját is megépítette. A közönség sem maradt ki a műsorból, hisz a bátrabbak felpattantak Pepe mellé, és kipróbálták az egykerekes motoros száguldást.

 

 

 

Ványa Blanka