A befektetők bevonzását tűzte ki célul a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO), a székelyhídi ipari park ügyvezetője, a Bihar Megyei Tanács és Székelyhíd város támogatásával. A 2020 őszén befejezett és átadott ipari park olyan vállalkozásokat vár a településre, amelyek hosszú távra tudják munkába álítani Székelyhíd közigzgatási területének munkaerőfeleslegét – mondta az egyik terepszemle alkalmával a Bihari Ipari Parkok Rt. igazgatója, Simon Adrian.

Székelyhíd ipari parkja Nagyváradtól 43, a Magyarországgal közös országhatártól pedig 5 kilométerre fekszik, közvetlen feljárattal a DN19-es jelzésű országútra. Összterülete 5,07 hektár, az ipari park minősítést pedig a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2018. augusztus 3-án meghozott 5425. számú számú rendelete alapján kapta meg. Az ügyvezetés célja, hogy az ipari parkban túlnyomórészt a termelői és szolgáltatói szféra tevékenységei kapjanak helyet és valósuljanak meg. A termelői tevékenységben főként a feldolgozóipar, az áru tárolása, mozgatása, szállítása és kiszórása kapna szerepet, míg a szolgáltatói tevékenységekhez a bank és pénzügyi, tanácsadói, kutatói és fejlesztői cégek kapnának helyet, beleértve a kapcsolódó szolgáltatásokat is, amelyek hozzájárulnak az ipari park szakterületek szerinti tagozódásához és amelyek támogatják az említett tevékenységek fejlesztését.

A székelyhídi ipari park éves használati és ügykezelési költségei a termelői szféra számára 0,16 euró/négyzetméter/év+áfa, azaz 4 euró/m2/25 év, míg a szolgáltatói szférát képviselők 0,18 euró/négyzetméter/év+áfa, azaz 4,50 euró/m2/25 év ellenértékben gondolkodhatnak. Emellett az ipari park ügykezelési díja 0,4 euró/négyzetméter/év+áfa.

A legkevesebb 1 millió euró (áfa nélkül) értékű beruházások esetében a rendelkezésre álló egységekhez való hozzáférés közvetlen egyeztetés útján történik.

A megajánlott engedmények közé tartozik, hogy az ipari parkban elhelyezkedő cégek mentesülnek az ingatlan- és területadóktól, az ügyvezető részvénytársaság támogatást nyújt a közintézményekkel való kapcsolattartásban, illetve a vállalkozások által igényelt szakképzések bevezethetők a Bihar megyei iskolákban zajló szakoktatásba.

Befektetőink rendelkezésére áll hat, egyenként 1825 és 15820 m2 közötti méretű telek, vízellátással, háztartási és esővízcsatornázással, villanyáram-ellátással, modern utcai és költerületi világítási rendszerrel, a hét minden napján működő 24 órás videomegfigyeléssel, emellett pedig egy buszmegállóval és 32 parkolóhellyel.

A székelyhídi ipari park Szervezeti és Működési Szabályzata a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) honlapján található: www.adlo.ro

Az érdekeltek számára elérhető szándéknyilatkozat a www.adlo.ro honlapon hozzáférhető, amelynek elküldése maga után vonja az érdekelt befektető e-mailben történő értesítését a megszervezendő nyilvános árverésekről.

A termelői és szolgáltatói tevékenységeket szolgáló épületek megépítésére kialakított parcellák nyilvános árverése 2021 nyarán történik.

További információk a fejlesztési ügynökség székhelyén (Nagyvárad, Primăriei u. 3. sz., földszint) vagy a contact@adlo.ro e-mail-címre küldött levélben kérhetők.


Írta: Ér hangja