Közeledik február 14-e, Bálint-nap, vagy ahogy az angolszász országokban ismerik, Valentin-nap. Íme egy kis történeti visszatekintés, no meg néhány ötlet, hogyan töltsétek ezt a jeles alkalmat. A Valentin-nap története sűrű homályba burkolózik, alig akad olyan, aki pontosan ismeri az eredetét, de az biztos, hogy a keresztény és ókori római hagyományokhoz is köze van. A Valentin-nap előfutára az ókori rómaiak február 15-ei Lupercalia ünnepe. Ezen a napon a fiatal nők korsóba gyűjtötték össze a nevüket tartalmazó cédulákat, amelyek közül a férfiak húztak egyet, ily módon a választott hölgy a párjuk lett az ünnepség idejére – és gyakran végleg is.

Kevés biztos adattal rendelkezünk a szentek között tisztelt Bálintról (Valentinius), aki II. Claudius (Claudius Gothicus) római császár uralkodása alatt (268–270) szolgáló keresztény pap és orvos volt, és hitéért mártírhalált halt 269-ben vagy 270-ben. Későbbi, XIII. századtól eredeztethető legenda szerint titokban fiatal párokat adott össze, annak ellenére, hogy Claudius betiltotta azt, mondván: az egyedülálló férfiak jobb katonák. Bálintot bebörtönözték, ahonnan szerelmének leveleket küldött a következő aláírással: „A te Valentiniusod”. Aláírása fennmaradt, hiszen angol nyelvterületeken sokan még mindig így írják alá szerelmes üdvözleteiket („From your Valentine”).
Mára a világ szinte minden táján ismerik a Valentin-nap mibenlétét. Sok helyen az emberek szeretteiket ajándékozzák meg ezen a napon, kifejezve ezzel törődésüket. Nálunk ezen a napon a szerelmesek fejezik ki érzéseiket párjuk iránt, kisebb-nagyobb figyelmességekkel. Vannak, akik utálják február 14-ét, köztük az egyedülállók, az elváltak és azok, akik egyszerűen csak az úgynevezett Valentin-napi rosszkedvtől szenvednek, de vannak olyanok is, akik a csokoládégyárak újabb „pénzcsináló” mozgalmának tartják ezt a napot. Egyes keleti országokban túl nyugati és túl keresztény szokásnak tartják, ezért betiltották. Szaúd-Arábiában például ezen a napon nem szabad piros rózsát és Valentin-napi üdvözlő kártyákat árusítani, Malajziában 2011-ben több száz muzulmán párt tartóztattak le, mert megünnepelték szerelmüket.
Többnyire minden országban másképp ünneplik a Valentin-napot, de jellemzően mindenhol a szerelmesekről szól a világ ilyenkor. Angliában nagy hagyománya van, de nem csak szerelmüket, szeretteiket is megajándékozzák ilyenkor. Ugyanígy Németországban, ahol a baráti társaságok napjának is tartják ezt, amikor összejöhetnek kicsit ünnepelni. Dániában és Norvégiában rengetegen töltenek el szerelmükkel romantikus vacsorát, Svédországban pedig a legkedveltebb ajándék a virág és a kozmetikumok. Romániában és Magyarországon nagyjából egyformán zajlik ez a nap, ilyenkor a szerelmesek megajándékozzák egymást bonbonnal, virággal vagy apró meglepetésekkel. Érdekesség azonban, hogy a román népi hagyomány is külön napot szentel a szerelmeseknek, ez a Dragobete (februárban van, de nem 14-én, hanem 24-én). Persze nem Valentint ünneplik, hanem a román folklór egyik kiemelkedő alakját. A román nemzeti kultúra védőinek kritikája ellenére most gyakorlatilag két szerelmesek napja is van országunkban, igaz, február 14. mára már népszerűbb.
Mi mindenesetre azt javasoljuk, ha szeretünk valakit, akkor ne csak ezen a napon fejezzük ki iránta, hanem az év minden napján, de alkalomnak biztosan nem rossz a Bálint-nap sem.


Írta: Mészáros Emőke