A köbölkúti Badon&Badon vállalkozás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, a „2018 a külhoni magyar családok éve” program keretében, a Magyarországgal szomszédos egyes országokban nyilvántartott és működő magyar családbarát vállalkozások támogatására meghirdetett felhívásban pályázott és sikerült támogatást nyernie. A pályázat megvalósításának kiemelten fontos része volt a helyi, fiatal munkaerő alkalmazása és képzése.

Az alapkezelő Zrt. által meghirdetett lehetőségre beküldött projekt célja a vállalkozás teljesítményének növelése volt, korszerűbb eszközberuházás megvalósításával, illetve fiatal pályakezdő szakmai foglalkoztatása. A vállalkozás 2009-ben volt alapítva és fő tevékenységei azóta is a zöldségtermesztés és szántóföldi növénytermesztés, mely összesen 28,6 hektáron zajlik, bérleti szerződés alapján, a cégtulajdonostól illetve más természetes személyektől. A Kft. jelenlegi gépesítési ellátottsága egy darab UTB márkájú 65 lóerős, idős traktorból áll (gyártási éve 1970), ami indokolttá tette egy nagyobb teljesítményű, modernebb munkagép üzembe állítását, biztosítva ezáltal a költséghatékonyabb és termelékenyebb mezőgazdasági tevékenységet, ezáltal várhatóan nagyobb profitot.

Az alkalmazandó pályakezdő fiatal személy megtalálása a mai munkaerő piaci viszonylatokban nem volt egyszerű folyamat, főként amiatt sem, hogy a pályázó vállalkozó eltökélte: helybéli, vagy legalábbis a szomszédos falvak egyikébe tartozó fiatalt szeretne alkalmazni. Végül nem Köbölkúton, hanem Érolasziban talált rá segédjére a mezőgazdász. A munkaidejét szorgosan töltő fiatal számára a cég biztosította a továbbképzési lehetőséget, akkreditált intézmény által szervezett tanfolyamon való részvétel formájában. Ennek költségeit a cég vállalta, ezáltal több lehetőséget biztosítva a tanuló szakember számára a munkaerő piacon vagy a cégnél, folytonos állás formájában. A mindennapi munkavégzés és a továbbképzés megkönnyítésére, illetve a vállalkozáson belüli adminisztratív feladatok ellátására a pályázatnak hála egy laptopot is beszereztek az ifjú alkalmazott részére.

Pályázat címe: Vállalkozásfejlesztés Badon&Badon
Megvalósitási idő: 2018. április 30 – 2019. február 28.
Támogatás értéke: 4.500.000 forint


Írta: Ér hangja