Jónak bizonyult az új helyszín: a központi park minden este benépesült ünnepvárókkal

A IV. Karácsonyi Vásár két helyszínen zajlott párhuzamosan, hiszen az érdeklődőket a múzeum épületében és a központi parkban várták programok december 17. és 23. között. A vásári házikók körül és a színpad előtt gyülekezhetett mindenki, akit nem riasztott vissza a néhol szeles, hideg időjárás.

Tehetséges kicsik és fiatalok
A vásár idején minden este színpadi előadások voltak megtekinthetőek. Felkészítő óvónőikkel és tanítónőikkel meglátogatták a székelyhídi vásárt Csokaly, Nagykágya, Hegyközszentmiklós, Érköbölkút és Érolaszi gyerekei, de természetesen helyi ovisok és sulisok is szerepeltek és adtak elő karácsonyi dalokat, verseket, betlehemes játékot. Szereplésük után minden gyerek a múzeumba érkezett, hogy forró teával melegedjen és mézes kalácsot díszítsen. Majd természetesen a Mikulás házikójába is bekukkanthattak, ahol kis ajándékok vártak rájuk rövid versmondást követően.
Szintén a színpadon léptek fel városunk tehetséges zenészei, köztük a nagykágyai Buliszerviz, akik új felállásban érkeztek, és tőlük eddig nem hallott dalokat adtak elő. De itt volt Tivadar József és a Dreamers együttes Csokalyról, a Qlio Band Hegyközszentmiklósról, illetve a 2014-es Bihar megyei Ki mit tud? különdíjas rockegyüttese, az Acélszív is. Városunk büszke lehet arra, mennyi tehetséget vonultat fel egy-egy rendezvény idején. Tehetséges fiataljaink pedig nem csak verset mondanak, énekelnek vagy zenélnek, hanem táncolnak is, így ismét lendületes koreográfiákat tekinthettünk meg a Control Dance és a Free Steps Dance előadásában. Kedden, a rendezvény záró napján pedig megérkezett az Oláh Katalin vezette Tini Dance Center és csapatai (Monster Dance, B612, Kölyök Dance, Turbó Dance), akiknek előadása a hideg időjárást is felpezsdítette. Zárásképp a Bihar megyei Ki mit tud?-on előadott nyertes táncukat tekinthette meg a nagyérdemű, melyet A nagy Gatsby ihletett.

Múzeumi események
De nem csak színpadi produkcióik miatt lehetünk büszkék városunk lakóira. A múzeum épületében a gyerekekre várakozó Mikulás mellett több fontosabb esemény is zajlott. Bemutatták dr. Wilhelm Sándor nyugalmazott biológia szakos tanár, halbiológus tizennegyedik könyvét, amely a Partium halai címet viseli. A könyv megírása még 1968-ban kezdődött, amikor a szerző Székelyhídra került, és rögtön belevetette magát az Ér mocsarainak és vizeinek tanulmányozásába. Wilhelm Sándor felhívta a figyelmet: könyvét ismeretterjesztőnek szánta, hogy bemutassa, mennyire változatos a halak és vizek világa. Végül köszönetet mondott társszerzőjének, Harka Árpádnak, aki mint halbiológus és a Magyar Haltani Társaság elnöke a könyv illusztrációit készítette.
Később, a könyvbemutatót követően díjazták városunk méltán elismert sportolóit, akiknek idén sikerült országos vagy nemzetközi versenyen a dobogóra állniuk. Ugyanakkor ünnepélyes keretek között köszöntötte városunk vezetősége azt a tizenöt párt, akik idén ünnepelték 50. házassági évfordulójukat.

Házikók és ajándékok
A vásár ugyan ennyi programot tartogatott erre az évre, de nyoma megmaradt még egy kis ideig. A központi parkban már hagyománnyá vált, hogy a város kisiskolásai összegyűlnek és fenyőfát díszítenek, amelyeket hosszabb ideig meg lehet tekinteni az ünnepi világítással együtt. Az idei évben tíz házikót laktak be a település vállalkozói, őstermelői, kézművesei, hogy mézet, mézes kalácsot, illatszereket, játékokat, karácsonyi díszeket, lángost és forralt bort árusítsanak. De volt egy olyan házikó, amely nem adni, hanem kapni szeretett volna, mindezt azért, hogy később a rászoruló családok és gyermekek örülhessenek. Ez volt a Mikulásgyár, ahová önkéntes fiatalok várták a cipős doboznyi ajándékokat, kérve, a dobozon mindenki tüntesse fel, milyen korosztálynak szánja ajándékát, hogy az a megfelelő helyre juthasson el.
Így zajlott tehát a 2014-es a város önkormányzata által szervezett székelyhídi karácsonyi vásár, amely – igaz, új helyszínen – a megszokott formájában jelentkezett, hiszen házikók, gyerek programok, zene, ének, versek minden napra jutottak. De ne feledkezzünk el a felállított elő betlehemes sarokról sem, ahol a jól megszokott szamár és a kis báránykák várták a karácsonyt a kilátogató vendégekkel együtt.


Írta: Mészáros Emőke