Szilágyi Dorin agrármérnök állandó rovatában, mindig az aktuális kertészeti, gyümölcsökkel kapcsolatos teendőkről írunk. Most a májusi munkálatokat járjuk körbe.

 

Az Érmellék egyik legfontosabb alapvető élelmiszernövénye a burgonya, elterjedését II. József osztrák császár adókedvezményeinek köszönhetjük. A burgonyát mintegy 40 vírusos betegség károsíthatja, gombás betegségei közül ki kell emelnünk a burgonyavészt okozó Phytophtora infestanst. Ez a betegség bárhol előfordulhat, ahol a burgonyacsaládhoz tartozó növényeket termesztenek. A betegség már levélindításkor megjelenhet, igazán a csapadékos időjárás és a magas páratartalom esetén pusztít. Nagy szárazságban és 30 Celsius-fok felett visszavonul, kevésbé szaporodik és végül elpusztul. A fitofora a levelek mellett a gumókon is megjelenhet. A levelek a betegség következtében úgy néznek ki mintha le lennének forrázva majd a nedves körülmények között, szürkés-barnás-zöldes foltok jelennek meg, s a fonákon világos színű penészgyep alakul ki, végül a teljes növény elszáradhat. A fitofóra késői fertőzés esetén a gumón is okozhat tüneteket, a burgonyán átvágva barnás-tarka foltok jelennek meg. A burgonyavész ellen a következő szerekkel védekezhetünk: Melody Compact 49WG 2 kg/

ha, Equation PRO 0,4 kg/ha, Bravo 500 SC 2 l/ha, Ortiva 0,5 l/ha stb.

A burgonya legfőbb kártevője a krumplibogár vagy kolorádóbogár (Leptinotarsa decemlineata), a mindenevő bogarak alrendjébe és a levélbogárfélék családjába tartozó faj. Érdekesség, hogy a nevét a hátán található tíz csíkról kapta. Nagy problémánk az, hogy Európában a burgonyabogárnak meglehetősen kevés természetben élő ellensége fordul elő, ezért is komoly feladat a pusztításuk. A rovarok télen a földben áttelelnek, és általában május első hetében bújnak elő. Miután a felszínre jönnek, először fiatal növényeken kezdenek táplálkozni, utána indul meg a peterakás időszaka: a nőstények a levelek aljára 700–1200 (!) petét raknak le. A lárvák öt-nyolc nap után kelnek ki és kb. húsz nap alatt teljesen ki is fejlődnek. Legkedveltebb tápnövényük a krumpli, de előszeretettel fogyasztják más burgonyafélék leveleit is, így meg találhatjuk a vinettán vagy a paradicsomon is. Ajánlott szerek a rovarok ellen: Calipso 480 SC 0,2%, Actara 60-80 g/ha, Mospilan 80 g/ha vagy az Eforia 45 0,07%. A szereket permetezéskor nem árt cserélni, ugyanis ha mindig ugyanazzal szórunk előfordulhat, hogy arra rezisztens egyedek alakulnak ki.

Másik kedvelt májusi haszonnövényünk a bab, melynek vetési ideje április 20-ától május 15-éig a legideálisabb, mellé az optimális hőmérséklet 25 Celsius-fok. Betegségei közül a legelterjedtebb a rozsda és a lisztharmat, mindkettő a növény szárát és leveleit is megtámadja. Előbbi sötét barna foltokban jelenik meg, utóbbi piszkos fehér bevonatot képez, majd a levelek eltorzulnak és végső esetben el is száradhatnak. E betegségek ellen kéntartalmú szerekkel védekezhetünk. A ragya (peronoszpóra) főleg a levelek felső lapján nagy, fehéres, később elszáradó foltokban jelenik meg, míg a levelek alsó lapján szürkés penészpor formájában mutatkozik. Ez ellen ajánlott szerek: Champion 50 WP 0,3%, Funguran OH 50 WP 0,25%, Dithane M45 0,2% stb. A babnak is vannak kártevői, ilyenek a levéltetű, takácsatka vagy a bagoly lepke. Ellenük használhatjuk a Calipsót, Karate Zeont, Fastacot, Envidort stb.

Az almafa késő tavaszi növényvédelmi teendői közé tartozik a lisztharmat és a varasodás megfékezése, valamint a kártevő rovarok – molyok, pajzstetűk, takácsatkák – elleni védelem. Előbbiekre a következőket használhatjuk: Folicur Solo 250 EV 0,05%, Score 0,015 %, Shovit 0,2%, Topsin 0,1%. A rovarok ellen ajánlott a Calipso, Karate Zeon, Fastac vagy a Laser 240 EC.

Végül ejtsünk szót a néha gyümölcsfák királynőjének is nevezett őszibarack védelméről. Nagyon kényes fáról beszélünk, számos betegség megtámadhatja, melyek közül a legkiemelendőbb a tafrinás levélfodrosodás. Ez a kórokozó 14 Celsius-fok alatt képes pusztítani. A gomba már az első leveleket megtámadja, piros-lilás foltok formájában jelenik meg. Az első zöld levelek megjelenésekor ajánlott Bravo gombaölő szerrel permeteznünk. A későbbiekben ajánlott legalább két Score-kezelés, sőt, ha a nyár elején újabb kisebb lehűlés következne, akkor nem árt megismételni ugyanezt még egyszer kétszer. A Score dózisa 0,02%, az az 2 ml/10 l víz. A lisztharmat ellen használhatjuk az almafára is ajánlott szereket, akárcsak a levéltetvek ellen is. A barackmoly első nemzedékének rajzása május 15–20. körül datálható, ellenük ajánlott a Karate Zeon 0,2%.