Lapunk oldalain egy új, állandó rovatot szeretnénk indítani, melyben segítséget kapunk Szilágyi Dorin agrármérnöktől. Mint havilap, mindig az aktuális konyhakerti, szőlészeti vagy gyümölcsössel kapcsolatos tanácsokat ismertetjük majd olvasóinkkal.

Most, március elején a gyümölcsfák téli lemosó permetezésével indítunk. Lassan eljönnek a fagymentes napok, +5 Celsius-fok körül, elkezdhetjük gyümölcsfáink lemosását, majd néhány napra rá azok permetezését. Ezzel elsődleges célunk az ágakon található baktériumok és gombák elpusztítása, valamint az áttelelő kártevők bármilyen formájának kiírtása. Nagyon figyeljünk arra, hogy a csonthéjas fákról mindenképp távolítsuk el az ott maradt gyümölcsmúmiákat. Ennek elmulasztása akár komoly következményekkel is járhat, végső esetben moníliás megbetegedés jöhet létre. A monília alatt a virágok, a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek, sőt később a virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak.

A permetezés előtt a fákat alaposan tisztítsuk meg, ha van kéregkaparó, azzal, ha nincs, akkor egy erősebb kefe is elég lehet. Nagyon figyeljünk arra, hogy a mélyedésekből is piszkáljuk ki a károkozó rovarokat. A lemosó permetezést nagy lémennyiséggel, áztatószerűen végezzük. A baktériumok és gombák ellen különböző rézalapú szereket használjunk, mint például Alcupral 50 PU, Champ 77 WG, Cuproxat vagy Funguran OH 50 WP. Ezek a lemosás mellett a növény későbbi fejlődésére is hatnak, hisz erősebbé és ellenállóbbá teszik a szöveteket, és használatukkal a későbbi metszés általi sebek is hamarabb begyógyulnak majd.

A rovarok és más kártevők ellen, olajtartalmú szerekkel védekezzünk. Ezeknek fontos hatóanyaga az imidakloprid, melynek csúcsirányú szállítódása valamennyi újonnan képződött zöld növényi részbe is eljut. Ezek közül a szerek közül ajánlott a Confidor Oil vagy a Nuprid Oil, keverési arányuk 1,5%. Nagyon figyeljünk arra, hogy a hagyományos réztartalmú szereket ne keverjük az olajtartalmúakkal. Ezért is ajánlott a lemosás után minimum egy hetet várni az első permetezéssel! Arra is fektessünk hangsúlyt, hogy a védekezés időpontja minél közelebb legyen a rügypattanáshoz, de semmiképp se haladja meg azt. Ha a leírtaknak megfelelően elvégezzük a munkálatokat, megalapozzuk gyümölcsösünk egész éves megvédését a kártevők ellen.

Következő lapszámunkban a szőlővel és a palánta gondozással foglalkozunk majd.

Juhász György