A Bihar megyei magyar gazdák több mint 100 fős csoportja vett részt az AGROmashEXPO, AgrárgépShow-n, amely a magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben. A szakmai rendezvény az ágazat pihenő idejében – idén január végén – mutatta be a legújabb trendeket, technológiai innovációkat, kertészettel és szőlészettel kapcsolatos fejlesztéseket a gazdálkodóknak. Négy napon keresztül közel 350 kiállító, mintegy 40 ezer négyzetméteren vonultatta fel az anyagfelhasználás-gépesítés-logisztika témakörébe tartozó termékek és szolgáltatások rendkívül széles választékát.

Az utazás szervezői Antal József, Béres Tibor, Huszár Antal, Horváth Péter, Nagy Lász­ló és Nagy Miklós Bihar megyei falugazdászok voltak – utóbbi a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) megyei elnöke –, akik értesítették és meghívták az esemény iránt érdeklődő  gazdákat. Sajnos nem sikerült szép számú érdeklődőkből mindenkit elvinni, mivel korlátozott számú ingyenes jegy állt a rendelkezésükre.

A kiállításra reggel indultak el a két kiindulási pontból, Székelyhídról és Szalárdról, majd hozzájuk csatlakoztak Érmihályfalván és Biharon a környékbeli gazdák és a szervező falugazdászok. Az utazás jó hangulatban telt, mindenki izgatottan várta az érkezést Budapestre, az expó helyszínére. A bejáratnál a gazdákat már két különleges gép várta: egy Styer speciális erdészeti traktor és egy Palesse GS 812-es aratógép (kombájn). A bihariak nem voltak szégyenlősek, egyből elkezdték felmérni a gépek tulajdonságait, a bennük rejlő lehetőségeket és persze az sem maradhatott el, hogy közös fotót készítsenek. Közben sikeresen regisztráltunk és megkaptuk a belépőjegyeket is, aztán beléptünk az kiállítóterületére, ahol kisebb csoportokra oszolva, mindenki a saját érdeklődése szerint igyekezett felfedezni a kiállított gépeket, mezőgazdasági termékeket.

(Kép: Sebastian Ulici)

Az AGROmashEXPO-n az erőgépek mellett még vetőmagokat és egyéb szaporító­anyagokat, növényvédő szereket, műtrágyákat, kártevő-mentesítő anyagokat mutattak be. Persze a digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is volt látnivaló bőven.

A magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek színe-java megjelent az AgrárgépShow-n. A bihari gazdák széles áttekintést kaphattak a magyarországi mezőgazdasági géppiac kínálatáról. A nagy nemzetközi márkák, mint például a Claas, John Deere, Massey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone  mellett magyar cégek és  több ország kiállítói is bemutatták újdonságaikat, traktorokat, talajlazító gépeket.


Romantikus pillanatok egy mezőgazdász számára, már csak a naplemente hiányzik

(Kép: Sebastian Ulici)

Igazi élményt nyújtott számunkra az automata kormányzású traktor, amelyet a GPS navigációs rendszer segítségével a gazda akár otthonról is irányíthat a szántóterületen. A kiállítás gazdag kínálata akár három napra is elegendő látnivalót nyújtott volna szá­munk­ra, így nem is tudtunk mindent megtekinteni. Csapatunk délután órakor elégedetten, élményekkel és új látásmóddal felvértezve indult el hazafelé. A hazautat a szélsőséges téli időjárás nehezítette némileg, de mindenki épségben hazaérkezett, és aztán megosztotta az otthon maradottakkal a látottakat.

Antal József, falugazda


Írta: Ér hangja