Juhokat tenyészt és nevel szabadidejében két székelyhídi fiatal

Juhokat tenyészt, nevel és terel két székelyhídi fiatalember polgári foglalkozása mellett, munkaidő után, hétvégén és minden szabadidejében. Nem a szórakozást keresik különböző vendéglátóegységek asztalai mellett, vagy nem préselték bele magukat a virtuális világ csalfa valóságába, hanem kemény munkával keresik a boldogulást egy nem is olyan egyszerû úton. A vállalkozó szellemû Deák Szabolcs és Szász Sándor, akik egy gyermekkori mesevilágból próbálnak kemény valóságot alkotni.

Mit jelent a gyermekkori mesevilág az ő olvasatukban? Egyszerû a válasz. Juhász nagypapa mellett nem haszontalanul eltöltött gyermekkor mesevilágából építenek a kemény valóságban, küzdelmes, fáradságos jövőt. Családjukban örökség az állatszeretet.

A 143 anyajuhot, 7 kost és 110 bárányt számláló nyájat, két jerkéből és egy kosból tenyésztették ki három év alatt! Lelkesedésüket a kisebb családi konfliktusok, a fáradtság és a sikertelenség sem szegte. Önerőből, uniós támogatást nem igénybe véve küzdenek az időjárással, a takarmányozás gondjaival és a piac hálátlanságával.
Lassan, lépésről lépésre haladva fejlődnek, kisebb hasznukat újabb állatokba vagy éppen mezőgazdasági gépekbe befektetve próbálják fenntartani magukat. Saját termőföldjeiken állítják elő a takarmányt, a legelőket viszont bérlik.
Nem akarnak egyik napról a másikra, hirtelen meggazdagodni. Keresik a piacot állataik számára, nem kizárva a külföldit sem. Próbálják értékesíteni a gyapjút, habár, mint megtudtuk, messze nincs olyan piaca, mint rég. Állatállományuk jelen pillanatban gyimesi rackából áll, viszont megpróbálkoznának merinói juhokkal is, mivel ez az a fajta, ami alkalmas az intenzív tenyésztésre.

Egy juhász és a szülő segítsége nélkül nem lennének ilyen eredményesek. Amikor céljaikról kérdeztük őket, elsőként egy ferde mosolyt kaptunk, aztán jött a válasz: „Itthon maradni, itthon dolgozni, egy biztos megélhetési forrást előállítani a mai bizonytalan világban.”

Példamutató a szorgalmuk és a lelkesedésük. Sok sikert kívánunk fáradságos munkájukhoz!

B.J.R.