Saját tévécsatornája és internetes rádióműsora lehet Székelyhídnak  2013 közepétől egy Hajdúböszörménnyel közösen leadott és megnyert pályázat eredményeként. A projekt célja a székelyhídi közszolgálati információszolgáltatás és médiaoktatás alapjainak megteremtése a hajdúböszörményi tapasztalatok átadásával. A médiaorgánumokat a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2011 nevű fejlesztési terv Új médiageneráció projektje keretében hozzák létre. A helyi média fejlesztésére irányuló pályázatot a két város 2011 januárjában adta le, a pozitív elbírálásról pedig az év végén értesültek. A megnyert 329 587 euróból a romániai fél 60 000 eurót kap a pályázatban foglaltak megvalósítására, azaz modern kamerák, hordozható számítógépek, fényképezőgépek és egyéb szükséges eszközök megvásárlására. A főleg interneten működő közszolgálati tévé-rádiót elsősorban a téma iránt érdeklődő diákok, fiatalok fogják szerkeszteni. Számukra az Európai Unió által is elismert féléves ingyenes kurzust fognak indítani újságírás, rádiózás és televíziózás témakörben. A húszfős kurzus elvégzői lesznek majd a tévécsatorna és a rádióállomás önkéntes munkatársai. A fennmaradó összeg a magyarországi felet illeti meg, a magyarországi város a már meglévő helyi tévécsatorna fejlesztésére fogja fordítani az összeget.

Székelyhídon valószínűleg március elején már elindul a projekt konkrét megvalósítása a képzés beindításával. A remények szerint mire a képzés véget ér, a fent említett eszközöket is sikerül beszerezni. Egyelőre még kérdéses, hol lesz a stúdió berendezve. Több lehetőség is szóba került, például a színház épületében egy terem, ám végleges döntés erről még nem született. Ugyanígy nem tisztázott még a rádióadó és a tévécsatorna neve sem, itt is számos variáció felmerült, előbbit illetően egyelőre az Ér hangja Rádió tűnik a legvalószínűbbnek, míg utóbbi esetében a Székelyhíd Tv, Ér Tv és Ér hangja Tv lehetőségek kerültek szóba.

Béres Csaba polgármester lapunknak elmondta, nagy reményeket fűz a helyi tévéhez és rádióhoz, hiszen – mint mondta – nemcsak Székelyhíd és a hozzá tartozó falvak lennének érintettek a dologban, hanem más érmelléki települések is, amelyekről így sokkal több hírt és sokkal reálisabb képet lehetne nyújtani. A két médiaorgánum másik fontos szerepe az lenne, hogy tájékoztassa a lakosságot az önkormányzat munkájáról, hiszen nagyon sokszor az itt zajló dolgokról nem vagy csak hiányosan értesülnek a településen élők. Nagyon jó lehetőség lenne ez arra is, hogy maguk a lakosok jelezzék problémáikat, észrevételeiket a városvezetés felé, hiszen így sokkal hatékonyabban és több problémára lehetne megoldást találni.

 

Pap Enikő