A gyermekek által várva várt ünnepek ideje a felnőttek számára inkább a munka ideje, amikor mindenki az utolsó simításokat végzi. Mi az advent számunkra? Az advent a várakozás ideje, amikor megpróbáljuk díszbe öltöztetni a szívünket, hogy méltó képen ünnepelhessük Jézus Krisztus születését, a karácsonyt. Az előkészítős diákoknak ilyenkor kicsi piros szíveket ajándékozok, melyekre esténként virágokat rajzolnak és szenteste felfűzik a karácsonyfára. Az iskolában adventi koszorút készítünk fenyőből és gyertyákkal. Lukátsi Vilma költőnő szavai szerint: „Ünnepváró ködök mélyén négy apró gyertya lángja vibrál. Embert keres a fény magának, hogy megtalálja, elindult már! Vigyázzatok a kis gyertyákra, a lángot el ne oltsa a szél! Támaszszatok az égnek létrát, készítsétek az Úrnak útját mire ideér!”

Lássuk falunkban decemberben történt eseményeket dióhéjban. Iskolánk V. és VIII. osztályos diákjai Papp Mónika angol szakos tanárnő és jómagam vezetésével Nagyváradra utaztak 13-án, hogy minél jobban ráhangolódjanak az ünnepre. Meglátogattuk a római katolikus székesegyházat, a barokk palotát, a barátok templomát, megtekintettük a sétálóutcát, a városházát és annak tetejéről a kedvenc városomat, Nagyváradot. Majd az Old Mille éttermet kerestük fel a gyerekekkel és az estére szépen kivilágított december 1. parkot (egykori Széna tér), mely ünnepre hangolta diákjainkat. Élményekben gazdag kirándulásnak voltunk részesei.
Egy héttel karácsony előtt a falu kultúrotthonában iskolásaink bemutatták ünnepi műsorukat. Azért rendhagyó a karácsonyi előadás, mert az egész iskola részt vesz benne, örömet csal az emberek szívébe. Előbb az alsó tagozatos diákok szerepeltek, verssel, tánccal örvendeztették meg a közönséget, majd rövid szünet után, az V–VIII. osztályosok léptek színpadra, jelenettel, verssel, betlehemes előadással és énekkel fokozták a hangulatot. Másnap délelőtt óvodásaink karácsonyi előadását tekinthette meg a közönség az óvodában.
December 21-én, vasárnap este a hegyközszentmiklósi néptánccsoport és a margittai Gyöngyvetők tánccsoport karácsonyi bemutatót tartott a helyi kultúrotthonban. A tánccsoport vezetője Bordás Anita, több mint harminc gyermekkel foglalkozott október óta, hetente egy alkalommal, rábaközi táncokat tanított és népi gyermekjátékokkal ismertetett, amelyeket be is mutattak a szülők és ismerősök számára. A Gyöngyvetők tánccsoport szilágysági és marosszéki táncokkal színesítette a gyerekek koreográfiáját. A bemutató végén Anita mézes kaláccsal ajándékozta meg tanítványait.
Szenteste, a Megváltó születésének napján az istentisztelet alkalmával láthattuk a gyermekek karácsonyi előadását a felújított református templomban. Több mint ötven gyermek színesítette szavalattal, énekkel, jelenettel az istentiszteletet, hogy közösen elmondhassuk Szilágyi Domokos költővel együtt: „ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony”.
Az ünnep első napján, december 25-én délelőtt úrvacsorai istentiszteleten vettünk részt, majd délután a konfirmáló ifjak karácsonyi szavalatait és a VIII. osztályosok betlehemes játékát mutatták be a református templomban. Elmondhatjuk, hogy tartalmas ünnep volt és adjunk hálát Istennek ezért a szép ünnepért.


Írta: Béres Angéla