Kéri Gáspár fogorvos kapta a tájházszövetség szakmai elismerését

Az Érmellékről származó dr. Kéri Gáspár fogorvos kapta a Magyarországi Tájházak Szövetségének az év tájházvezetője szakmai elismerését a szervezet májusi éves közgyűlésén. A gálospetri és a szalacsi tájházak alapítója és fenntartója magas színvonalú tájházvezetői, néprajzi és múzeumépítő munkája elismeréseként méltán vehette át a díjat a tájházszövetség elnökségétől.

 

Dr. Kéri Gáspár (képünkön lányával, Sárával a díjátadáson) a szó legigazibb értelmében vett értelmiségi, egy másokért élő és munkálkodó ember. Szabadidejében nem kevés anyagi és szellemi áldozattal, kitartó munkával próbál a múltból jövőt kovácsolni. Folyamatosan és szakszerűen gyűjti, leltárba veteti, valamint konzerváltatja az Érmellék egy területének néprajzi és helytörténeti jellegű emlékeit. Tudatos múzeumépítő tevékenysége olyan látványos eredményekkel bír, mint a 2002-ben megalapított és megnyitott, Gálospetri központjában található tájház. Aki Gálospetriben kiejti Kéri Gáspár nevét, mindenütt ismerősére talál, hiszen őt nem csak hivatásáról, hanem néprajzi gyűjtéseiről is jól ismerik azon a vidéken. Kéri Gáspár tagja a Magyarországi Tájházak Szövetségének, de munkáját az erdélyi néprajzosok is becsülik, segítik. Rengeteg sok öreg ház haldoklik, hagyományok sora tűnik el Érmellékről, ezek megmentését vállalta fel. Elvégezte az szalacsi magyar tájház rekonstrukcióját is, melyben a gálospetri tájház kialakításakor szerzett tapasztalatai is segítették. További sikereit tükrözi az Ottomány településen található Komáromi-kastély épületének kiállítóházzá történő átalakítása, ahol a kiállított tárgyak Kéri Gáspár tulajdonát képezik.

Bárki, aki ellátogat az érmelléki térségbe, hogy megismerje annak kincseit, s meghallja Kéri Gáspár magával ragadó és lelkes idegenvezetését, az biztos lehet abban, hogy újra és újra visszatér majd oda.

 

Magyarországi Tájházak Szövetsége sajtóközleménye