A 2014-es Ki mit tud több, mint kétezer versenyzőt számlált. A december 6-án a nagyváradi színházban megrendezett döntőbe 375 tehetség 40 előadása (17 egyéni és 23 csoportos produkció) mérettetett meg. A klasszikus táncprodukciók felnőtt kategóriájában természetesen ott volt az Oláh Katalin Melinda által vezetett székelyhídi Tini Dance Center csapata is, valamint az Acélszív zenekar, melyben a szintén székelyhídi Pop Dávid nyüvi a dobokat. A rendezvény fővédnöke, Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-szenátor elmondta: „Mosoly, boldogság, verseny, küzdelem és ünnep a döntő napja. A Ki mit tudokkal történelmet írunk. Ilyenkor látszik igazán a Bihar megyei magyarság gazdagsága. A legnagyobb érték a közösség egyéneiből fakad.” A fővédnök megköszönte a szervezők áldozatos, kitartó munkáját, majd teret engedett a jobbnál-jobb döntőbe jutott előadóknak.
A döntő színpadán magyar irodalom, hagyományőrző, zenei és tánckategóriák gyermek- és felnőtt versenyzői bizonyíthattak. A mezőny Bihar megye sok-sok településéről összesereglett tehetségeket jelentett berettyószéplaki, bihari, biharszentjánosi, borsi, érmihályfalvi, érsemjéni, gálospetri, hegyközújlaki, margittai, mezőtelegdi, micskei, nagyszalontai, nagyváradi, örvéndi, szalárdi, székelyhídi, szentjobbi és várasfenesi versenyzők részvételével.
Székelyhíd város büszkeségei, a TDC show-tánccsoport idén is elnyerte a „babérkoszorút”. Látványos koreográfiájuk, dinamizmusuk, eleganciájuk, ötletes színpadképi megvalósításaik lenyűgözték a döntő zsűrijét. Oláh Katalin Melinda a Pető Csilla szaktanfelügyelő, volt parlamenti képviselő által alapított legjobb felkészítő és koreográfus díját is elnyerte.
Felnőtt zenei kategóriában egyetlen zenekarként jutott a középdöntőből a döntőbe az Acélszív zenekar, melynek dobosa az igen sokoldalú székelyhídi Pop Dávid. Az ő produkciójukat ezúttal különdíjra értékelte a zsűri.
A Ki mit tud döntőjét megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is, aki elmondta, „ha valaki meg akarná érteni a kulturális sokszínűséget Partiumban, Erdélyben, Kelet-Közép-Európának ezen a részén, akkor  eljöhetne Nagyváradra, és biztos, hogy megértené, hogy mit jelent partiumi magyar embereknek, partiumi magyar közösségnek lenni a XXI. században, mit jelent az a kulturális sokszínűség, amely végigkövethető e Bihar megyei tehetségkutatón”.
Valóban sokszínű volt a 2014-es Ki mit tud döntője, de e sokszínűségben mégis a legcsillogóbb gyémánt a mi TDC-nk volt. Gratulálunk Nektek!


Írta: Fekete Katalin