Megjelent a Zöld percek oktató rövidfilm az Ér Hangja Egyesület online tévé- és YouTube-csatornáján, illetve közösségi oldalain. Munkatársaink és önkénteseink először kutatásokat végeztek az országunkban érvényes szelektív hulladékgyűjtési törvények megismerése érdekében, majd a helyi önkormányzat és köztisztasági vállalat szakértőit is megkérdezték annak érdekében, hogy a rövidfilm hivatalos és helyes tudnivalókat mutasson be. Az információk begyűjtéséhez az AVE és az EcoBihor cég is hozzájárulását adta.

Ez a hat és fél perces kisfilm főként a székelyhídi lakosok számára készült (helyi önkéntesek segítségével).

Elkészítésének legfőbb célja az, hogy az emberek felfigyeljenek és megértsék, miért is fontos a szelektív hulladékgyűjtés, a videóban megjelent ismeretek pedig abban segítik a lakosságot, hogy helyesen járjanak el, amikor a szemetünkről esik szó.

A film elkészítése sok kérdést válaszolt meg a témával kapcsolatban. A helyiek valós tudnivalókat kaptak a rövidfilm által például arról, hogy mekkora hatással van a szelektív hulladékgyűjtés a környezetünkre, így a nézőket arra sarkallta, hogy igazítsanak hozzáállásukon a témát illetően. Az alkotók remélik, a kisfilm hatására mind a székelyhídi lakosok, mind mindenki más, akihez eljutott a rövidfilm, sokkal figyelmesebb lesz a jövőben a szemétgyűjtést illetően. Az emberek gondolkodásmódjának változásával városunk is rendezettebb és tisztább lesz.

A projekt a Bihar Megyei Tanács Szociális és Közösség Igazgatósága (DSC) támogatásával jött létre.


Írta: Ér hangja