„Utazom hangokban és szavakban. Tájaim emlékezések. A menetrendet kötetekbe szedték, találomra felütöm, hogy ma éppen honnan hová. Ha akarom, leszállok és végigsétálok a szavak mentén. Ha akarjátok. Utitársam a vonatfütty. Csomagom nincs, amit nektek hoztam ajándékba talán nem sok, talán minden. Dalok és számomra nagyon kedves szavak. Egy este, egy állomás. Utána tovább utazunk, hogy ki merre? Talán csak Isten tudhatja. Játszatok velem emberek, én elbújok. Ti megkerestek?”

Így indította Különjárat címet viselő önálló zenés estjét Éder Enikő, a Temesvári Csíky Gergely Állami Színház tagja (képünkön), aki január 23-án szórakoztatta a székelyhídi cukrászdában összegyűlt közönséget. A 2008-as István, a király társulatából ismert, Saroltot, István édesanyját alakító színművésznőt Svédországtól Romániáig számos magyarlakta településen ismerik, hiszen a Különjárat nevet viselő turnénak városunk volt a 31. állomása. Összeállításában elhangzottak Bódi László (Cipő), Szilágyi Domokos, Müller Péter, Markó Béla, illetve Majtényi Erik gondolatai, amelyeket régi slágerek, jól ismert dalok remek előadása tett még változatosabbá és drámaibbá. Annak ellenére, hogy a cukrászda talán nem a leghálásabb helyszín egy színházi előadásra a közönség mégis csendben, olykor-olykor meghatódva, nagy figyelemmel kísérte végig a művésznő szavait és dalait: „Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok, és hiába kérnéd mást nem adhatok…” (Bódi László: Csodálatos világ).

Mindazok, akik máskor is szívesen hallgatnák Éder Enikőt, azt ajánljuk, látogassák a temesvári Csiky Gergely társulatának előadásait, illetve kövessék a színművésznő munkásságát, hiszen további önálló est is a tervei között szerepel.

Mindazokat pedig, akik már most várják a kultúra napi események cukrászdabeli eseményeinek folytatását, megnyugtatjuk, hogy az elmúlt három év sikerességéből kiindulva a verses, zenés estek sora jövőre is folytatódik.

Mészáros Emőke