A már hagyománnyá vált magyar kultúra napi jótékonysági bált január 24-én rendezték meg a székelyhídi múzeum épületében. 

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi Gyermek Jézus Otthonának kis lakói kézen fogva kísérték a bálterembe Böjte Csaba ferences szerzetest és az esemény kiemelt, meghívott vendégeit. Az otthon kis lakói angyali gyermekhangon énekelve („Áldjon meg Téged az Úr, és őrizzen meg Téged Ő, világítsa meg rajtad arcának fényét és könyörüjön terajtad Ő”) köszöntötték az éppen születésnapját ünneplő Böjte Csabát. A szervezők egy hatalmas szülinapi tortával is kedveskedtek, melyet az est folyamán minden bálozó megkóstolhatott.
A Himnusz felcsendülése után a rendezvényt Béres Csaba, városunk polgármestere nyitotta meg, köszöntve a megjelent vendégeket, Tamás Sándor fővédnököt, a Kovászna Megyei Tanács elnökét, Böjte Csabát, Biró Rozália szenátort, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, magyarországi és Bihar megyei elöljárókat és minden megjelent vendéget. Nyitóbeszédében magyarságunk utánozhatatlan értékeire, kincseire és kiemelkedő alakjaira utalva arra biztatott mindenkit, hogy legyen büszke érmelléki, partiumi, erdélyi magyarságára.
Az est műsorvezetői feladatait ellátó Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar színház színművésznője egyedülállónak nevezte a magyar kultúra és a jótékonyság összefonódását Székelyhíd városában.
Tamás Sándor boldogan vállalta a bál fővédnöki tisztségét, hisz Székelyhíd és a székelyföldi Kézdivásárhely Erdélyen belül az egymástól legtávolabb eső két „székely” város. „Ha úgy tetszik, akkor ezer év után hazajöttem Kézdiszékről Székelyhídra” – mondta a fővédnök, aki nem érkezett üres kézzel az ünnepi alkalomra. Béres Csaba a helyi közösség nevében egy székely zászlót vehetett át, a Gyermek Jézus Otthon lakói egy székely termékekből álló tartalmas ajándékcsomagot. A születésnapját ünneplő Böjte Csaba Erdély térképeiből álló gyűjteményt és a barátság jelképeként székely bicskát kapott. A fővédnök a bálozó hölgyek mindegyikének egy székely szakácskönyvvel is kedveskedett.
Biró Rozália beszédében elmondta: „a magyar kultúra jegyében álmodunk holnapot minden évben itt Székelyhídon. Adja az Isten, hogy minél nagyobbat álmodjunk és minél többet meg is tudjunk valósítani álmainkból, hogy minden gyermek békében, szeretben nőhessen fel.”
Asztalosné Zupcsán Erika és férje különleges ajándékkal kedveskedett a Gyermek Jézus Otthon lakóinak. Ők a jótékonysági bál alkalmával elhozták a befogadó Gyermek Jézus szobrát.
Böjte Csaba vidámságra, jókedvre ösztönözte a megjelenteket, s arra, hogy legyünk nyitottak, befogadóbbak, hogy magát a népet segítsük, s ez által saját életünk is boldogabb lehet. Legyünk egymás jó testvérei, akik nemcsak a jóban, hanem a nehézségekben is egymás mellett állnak.
A bál nyitótáncát a székelyhídi Tini Dance Center táncstúdió táncosai, Erdei Csenge és Béldi Benjámin adták elő, akik koreográfiájuk bemutatása után teret engedtek a mintegy kétszáz bálozónak.
A magyar kultúra napi bálokon hagyománnyá vált az árverés is, melyen székelyhídi képzőművészek alkotásai, felajánlásai kerültek kalapács alá. Az idei aukció teljes bevétele 13 500 lej volt, melyet a szervezők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthonnak ajánlottak fel.
A bálozó közönség az est folyamán Éder Enikő színművész színes, zenés összeállítását hallgathatta, de megválasztották a 2015-ös kultúra napi bál királynőjét (Szűcs Ilona), aki a tavalyi győztestől, Kalló Renátától vehette át a koronát. Természetesen udvarhölgyeket is választottak Angyal Olívia és Csorján Dóra személyében. A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a Fodor Sándor, Bajnok Csaba és Újlaki Sándor alkotta zenekar, amely hajnalig szolgáltatta a talpalávalót, az értékes tombola nyeremények, valamint a felszolgált, ízletes ételek és italok.


Írta: Fekete Katalin