Újabb könyvek bemutatásának lehetett szem- és fültanúja Székelyhíd olvasni szerető lakossága. Kerekes Terézia, a városi könyvtár könyvtárosa ez alkalommal a negyedik olyan kiállítást szervezte meg, amelynek célja az elmúlt években beszerzett kötetek népszerűsítése volt. A kikölcsönözhető könyvek színes kínálatot nyújtanak, és a polcok készen állnak az olvasni vágyók ostromára.

A kiállítás három napig volt megtekinthető március elején a múzeum épületében, a városi könyvtár nyitvatartási órarendjét követve (8–16 óra), és több, mint hatszáz látogató (többségükben diák) lapozta át a legújabb köteteket, amelyek nem csupán témáikban jelentettek kézzelfogható gazdagságot, de minőségüknek köszönhetően is az intézmény értékes lakóivá váltak.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) programjaiban résztvevő Bihar megyei könyvtárak három település nevéhez köthetők: Nagyvárad (Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár), Nagyszalonta (Teodor Neş Városi Könyvtár) és Székelyhíd (városi könyvtár). Az NKA jóvoltából tavaly decemberben a negyedik Márai-könyvcsomagot vehette át a székelyhídi könyvtár, amely 115 új kötetet tartalmazott, illetve a Nemzeti Kulturális Alap első csomagját 62 kötettel, és mindezek mellett az intézmények egy csodaszép karácsonyi ajándékkal is gazdagodtak: Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben 21 kötetével, amelyek bemutatják a Monarchia tájegységeit, így Bihar megyét és azon belül Székelyhidat is. A kiállítás részeként az említett ajándékcsomagokban érkezetteken kívül helyet kapott néhány vásárolt könyv is.

A 2011 és 2014 között e programok jóvoltából beszerzett kötetek nélkül nem lennének új, szép kiadásokban megjelentetett, érdekes és hasznos témájú könyvei a bibliotékának. A vásárolt könyvek száma minimális, ha csupán ezekre a kiutalt finanszírozási összegekre támaszkodva kellene megoldani a folyamatos állományfrissítést, akkor igencsak hiányosak lennének a most roskadásig zsúfolt polcok, amelyeken hosszú évekig csak széthulló, poros kiadásokat lehetett látni.

Több, mint ezer könyv került a könyvtár tulajdonába az elmúlt három évben, és idén tovább folytatódik a program, az NKA által finanszírozott második fordulóval. Az igényelt könyvek listájának összeállításában minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelő olvasnivalót, de Kerekes Terézia kiemelten fontosnak tartja olyan címek szerepeltetését, amelyekre elsősorban diákoknak lehet és van is igénye, hiszen ők a jövő olvasóközönsége. Remélhetően ezeknek a köteteknek köszönhetően válik majd el néhány év múlva, hogy kiből lesz könyvforgató felnőtt, ki fog majd „áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni” (Márai Sándor).

Szamos Mariann