Kinizsi Palkó és Paprikajancsi elevenedett meg a Lilliput társulat székelyhídi vendégszereplésén

 

 

„Történetet mondunk, bár egy kicsit régit,

De azért menj rajta, atyámfia, végig…

Olyan régen esett egész történetem,

Hogy akkor csak falu lehetett Debrecen.”

Mintegy négyszáz érmelléki gyerek nagy-nagy örömére Székelyhídon vendégszerepelt a nagyváradi Szigligeti-színház Lilliput társulata március 22-én és 23-án. Összesen négy előadást tartottak a székelyhídi múzeumban, illetve a lakodalmas házban.

 

 

 

A lakodalmas házban a Kinizsi Pál, a temesi oroszlán című históriás játék bűvölte el a gyerekeket, mely Tóth Kálmán 1852-ben írt hőskölteménye alapján, Dió Zoltán rendezésében elevenedett meg a színpadon. A Kinizsi Palkóról szóló történetben hét képben látható, miként vált az egyszerű molnárlegény temesi főkapitánnyá, s akinek karja vad csatákban mindenkit legyőzött, hogyan lett szíve rabbá egy rebbenő pillantás által.

 

 

Vicsorgó vérebek, tomboló törökök, szépséges leányok, csillogó fegyverek és egy valóban működő, ódon vízimalom voltak láthatók a díszes színpadon. Az előadás során a Lilliput társulat színészei csodaszép énekekkel tették még varázslatosabbá, hitelesebbé a történetet.

A múzeum épületében a Paprikajancsi kalandjai című vásári bábjátékban a gyermekek egy óra felejthetetlen kalandozásban, csínytevésben lehettek társai a méltán híres Paprika Jancsinak. Ezt az előadást Szőke Kavinszki András rendezte.

Köszönet a szülőknek, hogy áldoztak gyermekeik szórakozására, a pedagógusoknak, akik elhozták és ezzel színházkultúrára nevelték tanítványaikat, és legfőképpen köszönet a Lilliput társulat művészeinek, hogy nem feledik el a vidék gyermekseregeit sem.

 

 

Fekete Katalin