A gyerekek játékosan merültek el a kedvenc történeteiket tartalmazó könyvek világába

 

Már a résztvevők létszáma is mesebelire sikeredett, ugyanis 333 gyerek jött el a székelyhídi városi könyvtár által szervezett Mesehétre. Első alkalommal a gyerekek a mesék dramatizált változatát adták elő, tavaly képekben mondták el, a Meseszép mesehét idei rendezvényén pedig elmesélték. Barátom, a könyv volt az idei év mottója. Ennek jegyében először is a könyvtár anyagából kis könyvkiállítást rögtönöztünk a gyerekeknek, kedvcsinálóként a nyári olvasmányokhoz. Aztán arra kértük a őket, hogy hozzák el otthonról barátjukat, kedvenc könyvüket. Örömmel láttuk, hogy milyen sok érdekes könyvvel érkeztek. Ezeket közösen megnézegettük, a vállalkozó szellemûek meséltek is nekünk belőle.

 

Ezenkívül volt játék, írtunk mesét közösen, aztán pedig néztük a meséket. A kiállítóterem egyik szárnyát moziteremmé varázsoltuk, ahol is életre keltek a mesék. Évfolyamonként más-más anyaggal készültünk. Azzal kedveskedtünk a gyerekeknek, hogy anyuka-apuka idejéből is válogattunk meséket, régi diafilmek formájában. Ezenkívül megnéztünk Mátyás királyhoz kapcsolódó mondákat, valamint sok-sok magyar népmesét.

Korosztályonként tartottuk a foglalkozásokat. Idén az óvodások, napközisek is bekapcsolódtak. Persze itt még csak barátkoztunk a könyvekkel és a játék volt főszerepben. A rövid mesefilmeket  ők is nagy érdeklődéssel nézték.

A mesehéten mi mást is ajándékozhattunk volna a gyerekeknek mint mesét. Valamennyi olvasni tudó gyerek egy-egy gyönyörûen illusztrált, színes mesét vihetett haza.

A mesének ezzel még nincs vége. A nyári vakáció idején tartalmas időtöltést szeretnénk nyújtani a kicsiknek. Csütörtök délelőttönként foglakozásra várjuk a gyerekeket, amolyan könyvmolyképzőbe, ahol mesélünk, olvasunk, játszunk, beszélgetünk majd.

 

 

Kerekes Teréz, Orosz Annamária