Nógrád megyei gasztronómiai kalandozáson jártak városunk „fakanálbetyárjai”

Első helyezést értek el a Böllérfesztiválon a székelyhídi „fakanálbetyárok” toroskáposzta kategóriában. A közelmúltban a magyarországi Héhalmon megrendezett vetélkedőre csapatunk első alkalommal nevezett be.

A magyarországi Nógrád megyében található Héhalom és Székelyhíd közötti kapcsolat létrejötte Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek köszönhető. A Héhalmon negyedik alkalommal megrendezett Böllérfesztivál bevételét szokás szerint az idén is a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára ajánlották fel. Ennek okán kínálkozott a lehetőség, hogy a két település között kiszélesedjen a kapcsolatfelvétel. Városunk küldöttsége már az elmúlt évben – igaz akkor még csak tapasztalatszerzés céljából – ellátogatott a böllérek versenyére. Az ott látottak alapján az érmelléki városban is csakhamar összehoztak hasonló jellegű rendezvényt. A kezdeményezés sikeres volt, közeli és távolabbi településekről több tucatnyi résztvevő érkezett, hogy főzőtudományát bizonyítsa.

Közös munka hozta meg a sikert

Mivel a csapatok létszámát nem korlátozták a szervezők, így Székelyhídról 22 tagú küldöttség indult útnak Héhalomra. Nevezési díjként 25 ezer forintot kellett befizetniük, míg a szervezők két-két hízót, illetve a legszükségesebb eszközöket biztosították a versengőknek. Alapkövetelmény volt véres- és májas hurka készítése, kolbásztöltés, tokaszalonna-abálás, valamint toroskáposzta-főzés. Emellett minden csapatnak egy-egy szabadon választott ételkülönlegességet kellett bemutatnia a zsűri előtt. A székelyhídiak ez utóbbi elvárásnak eleget téve tormalevest készítettek gömböccel.

Mire a déli harangszó megszólalt, elkészültek a finomságok. Mindenki a maga tehetségéhez képest tette a dolgát. Volt, aki a húsokat dolgozta fel, ízesítette azokat, mások a zöldségeket készítették elő, de ugyanilyen fontos feladata volt annak is, aki a tüzet felügyelte. Az érmelléki különítmény tagjaként maga Béres Csaba polgármester is hozzájárult a sikerhez.

Kokovai László és Ormos György a két fakanálbetyár.

A zsűrit neves magyarországi séfek alkották, köztük volt a televízió főzőműsoraiból jól ismert Benkő Laci bácsi is. A harminc benevezett csapat közül toroskáposzta-kategóriában a székelyhídiak lettek az elsők. Emellett még egy különdíjat is bekasszíroztunk. A versenyre kilátogatók vásárolhattak is az ételekből. Standunk igen népszerűnek bizonyult, több mint ötszáz adag finomságot értékesítettünk. Az eladási listán a második legjobb eredményt értük el. A befolyt összeggel a gyermekotthont támogatták. A munka után jöhetett a lazítás. Előbb helyi hagyományőrzők léptek a színpadra, majd pedig a méltán híres székelyhídi sportfavágók mutattak be látványos műsort, este pedig a rockzene kedvelői örülhettek.

Béres Csaba polgármester, nyakában kilányával, veszi át az elismerést.

Nemsokára Bécsben főzőcskéznek

A térségben jól ismert főzőmester, Kokovai László elmondta, a Héhalom után kezdődik a felkészülés egy még rangosabb versenyre, aminek az osztrák főváros ad otthont. Személyesen az ottani Ritz-Carlton szálló séfjétől érkezett a felkérés a 61 csapatot számláló nemzetközi gasztonómiai csatában való részvételre, ahol marhapörkölttel kell kirukkolniuk. Székelyhídat Kokovai László, Kokovai Csilla, Milotai Ferenc és Milotai Erika képviselik az ízviadalon.


Írta: D. Mészáros Elek