Nagyváradi bábosok örvendeztették meg a gyerekeket

 

Vendégszerepelt Székelyhídon a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata picik és kicsik legnagyobb örömére október 17-én. A csokalyi, érköbölkúti, nagykágyai és székelyhídi óvodások, napközisek és kisiskolások pedagógusaik kíséretében hosszú, kígyózó sorokban igyekeztek az előadásnak helyet adó lakodalmas ház felé. Noha a beharangozott Jancsi és Juliska történetét minden gyerek ismerte, mégis izgatottan, kíváncsian várták az előadás kezdetét. És valóban, az előadás mindenki számára tartogatott egy kis meglepetést, hiszen a két testvér meséje akár napjainkban is megtörténhetne.

 

 

A Lilliput társulat mégsem akart modern köntöst szabni a Grimm fivérek meséjére, hanem emberközelibbé, mozgalmasabbá, érthetőbbé tette a jelen kor gyermekei számára. Jancsi és Juliska vidám, huncut, nevetgélő gyerekek, kiknek tetteiben, gondolataiban ráismerünk gyermekeinkre vagy akár önmagunkra. Az előadás során maga a néző is szereplővé válhatott, hiszen a cselekmény, a játékosságot magával vonzó történet, az improvizációt engedélyező szöveg kiküszöbölte a klasszikus történet unalmassá válását.

 

 

 

A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére. A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem jelentős részben nevelnek is: az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodókat nyújtanak és segítik a gyermek személyiségének fejlődését. Ez a Lilliput társulat célja, ébren tartani a varázslatot, szórakoztatni és nevelni gyermekeinket.

 

 

A gyermekeken keresztül nekik, velük mesélve újra átengedhetjük magunkat is a mesék varázslatos hatásának, újra átélhetjük saját gyermekkorunkat és újabb, eddig nem sejtett, mesebeli rétegek tárulhatnak fel előttünk is, boldogabbá téve e rohanó világ szürke hétköznapjait.

 

 

Fekete Katalin