Székelyhídi diákok eredményes szereplése a kézdivásárhelyi Kossuth Lajos-szónokversenyen

 

Először voltak székelyhídi résztvevői a középiskolásoknak meghirdetett XII. Kossuth Lajos-szónokversenynek, amelyet hagyományosan Kézdivásárhelyen szerveztek meg április végén, a Bod Péter-napokkal egyidőben. A két XI. osztályos diák közül Pop Richárd dicséretben részesült, Preznyák László 5. helyezést ért el.

 

 

Két volt színjátszósról lévén szó, a szereplés egyik székelyhídi versenyzőnek sem okozott gondot, már csak a retorika tudományában kellett elmélyedniük, ugyanis a maximum hatperces szónoklat szövegét a diákoknak kellett előre megírni. A felkészülésüket tanáraik, Holczman Ilona és Hevesi Zoltán segítették.

 

 

Első nap csak az előre elkészített beszédeket kellett elmondani, majd szombaton egy helyben húzott téma (idézet vagy közmondás) alapján kellett háromperces beszédet tartani, amire húszperces felkészülési időt kaptak a versenyzők. Nagy öröm volt hallani a mi székelyhídi diákjainkat, hogy milyen éretten gondolkodnak, és milyen hatásosan tudják előadni mindezt. Az általuk húzott témák álljanak itt gondolatébresztőnek: „A gyávák minden nap meghalnak, a hősök csak egyszer”; „Miért vágja minden férfi át a nőket, és miért várjuk mégis újra vissza őket?”.

 

 

Köszönjük iskolánk alapítványának, a Scola Nostrának, a székelyhídi városi tanácsnak és a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőnek, hogy állták a hosszú út anyagi oldalát.

 

 

Jagos Helén