A Pergő Hagyományőrző Egyesület 2018.07.13-15 között tartotta Hagyományőrző Családi Hétvégéjét Konyáron. A Hajdúsági/„COOL”/.-Túra EFOP-1.2.2-15-2016-00113 azonosító számú pályázata keretein belül lehetővé vált az itt élők számára. Ez a Hagyományőrző Családi Hétvégéjét igazi örömünnep volt, ünnepe volt az együttlétnek, ünnepe egy élő közösségnek. Lehetőség volt kikapcsolódásra és kapcsolódásokra: új ismeretségek, barátságok kialakítására; a meglévők mélyítésére. S tele volt olyan közösségi élményekkel, melyekből mindenki szabadon meríthet a dolgos hétköznapokba visszatérve.

A rendezvényen részvevők saját magukon tapasztalták meg magyar népmese és a hagyományaink gyógyító hatását. Az ide érkező családok eleinte távolságot megtartva, rácsodálkozva fogatták ezt a mára már kihalófélben lévő hangulatot érzést. A néptánc tanulás, a közös játékok, a mesehallgatás, a közös étkezések csupán csak ebben az atmoszférában eltöltött idő, egyre közvetlenebbé és felszabadulttá tette résztvevőket.

A táncban az érintés, a mesejátékban való spontán szereplés megtapasztalása még közelebb hozta a családokat, a kis közösséget. Pedig nem történt semmi nagydolog, csak közösen élték meg hagyományainkat, és nagyobb figyelmet szenteltek a családok egymásra e rohanó világban.

Pete László    a Pergő Egyesület elnöke

 


Írta: Ér hangja