„Hétfőn, augusztus hó 5. napján indult, a székelyhídi múzeum manzárdjában az egyhetes Médiatábor, változó létszámmal” – kezdődhetne a hiteles tudósítás. Esetleg úgy is indíthatnám soraim, hogy: „Remek ifjak pillanthattak bele, abba, amit médiaszakmának definiálunk nyárutón, az Érmellék fővárosában!” Vagy így: „Tizenhárom gyerek járt egy héten keresztül, egy eddig Székelyhídon sosem volt programra, amit az Ér Tv munkatársai, vezetői találtak ki – a Médiatáborba!” Mégis azzal kezdem, hogy a táborozás utolsó napján, hárman – mindenki előtt! – vállalták: elgondolkoznak azon, talán a média szakmában képzelik el a jövőjüket. 🙂

 

Az előzményekről annyit, hogy Aszalós Tímea, az Ér Tv főszerkesztője pár hónapja elkezdte rágni jelen sorok írójának a fülét, hogy kéne/szükség volna egy médiatáborra! Meggyőzően érvelt amellett, hogy az Ér hangja újságnak és a televíziónak is nő az olvasói, valamint a látogatói létszáma, nem utolsó sorban hiányzik az idei táborozási palettáról az újságírás, tévéműsorgyártás bemutatása, amúgy a gyerekeket roppantul érdekelné mindez. 🙂

 
Emellett párhuzamosan kiderült, hogy egyre többen nézik a világhálón a tv adásait, kollégáink is szívesen vennének részt a tábor eseményein, vállalják, hogy mesélnek a gyerekeknek műsorkészítésről, megmutatják, hogyan vágják az adott adást, mi több, kamerát is mernek a kezükbe adni, sőt szerkesztőink is az ötlet mellé álltak – így hát belevágtunk!

 
Hegyközszentmiklósról, Érolasziból, Budapestről az itt nyaraló unokák, és Székelyhídról összesen 13 tinédzser gondolta úgy, hogy a média szakma nem annyira „veszélyes”. A fiataloknak nagyon tetszett a „titkos interjú” készítés, a nyílt „sajtótájékoztató” városunk polgármesterével, Béres Csabával, a „reklámfilmforgatás” a barantói kempingben, a „riportkészítés” a főszerkesztővel, a „kötetlen sajtóbeszélgetés” Juhász György újságíróval, a „klipkészítés” Kővári Krisztiánnal és Móré Károllyal, az Ér Tv munkatársaival, a maffia és az „én még sosem” nevű játékok. Ezen felül néztünk filmeket, megválasztottuk a nap hősét, sokat nevettünk és megegyeztünk abban, hogy jövőre ismét találkozunk, hiszen ez az egy hét úgy volt jó, ahogy volt!

 
Persze, támogatók nélkül nem sikerült volna ennyi megelégedett arcot látnom magam körül, köszönet mindannyijuknak! Volt, akitől zsenge tengerit kaptunk (Juhász György), akadt, akitől sárga- és görögdinnyét (Püsök István), ásványvizet, ropit, nyalókákat (Komsa Cecília) és a polgármesteri hivatal támogatásával minden nap együtt ebédeltünk a vendéglőben.

 

 

Mi a gyerekek véleménye? – stílszerűen „vágatlanul”

Szerintem ez a médiatábor szórakoztató, hangulatos és egy kicsit fárasztó volt! (Márk)
Nekem nagyon tetszett, mert szimpatikusak voltak a többiek, sokat tanultunk és jó volt a hangulat, bár nagyon meleg volt, jól szórakoztunk. (Emese)
Nekem a táborban tetszett a filmnézés az interjú, a reklámforgatás és az érdekes játékok. (Vivien)
Nagyon tetszett, mert sokat játszottunk, mert a kaja is jó volt. Nekem tetszett a technika. (Mátyás)
Nagyon jól éreztem magam, mert sokat játszottunk és tanultunk, az ebéd is tetszett. (Fruzsi)
Nekem a legjobban a polgármesterrel készített interjú tetszett, és az, amikor önfeledten játszottuk az „én még sosemet”. A közös munkák is izgalmasak voltak. Felvették a konferálásomat és le is fogják játszani. (Zenkő)
Jól éreztem magam, mindig jók voltak a feladatok és a játékok. (Bence)
Főleg vicces volt és sok új tapasztalatot szereztem az újságírással kapcsolatban, forgatás, cikkírás és sajtótájékoztató. Megfontolom, hogy újságíró leszek. (Kata)
Nekem tetszett, mert voltak olyan foglalkozások, amiken sok mindennel megismerkedhettem, de ezek mellett voltak szabad foglalkozások is. (Sári)
Jól éreztem magam, remélem, hogy jövőre is lesz! (Rózsa)
A székelyhídi médiatáborban az volt a legjobb, hogy kicsik, nagyok is tudtak eredményesen dolgozni, miközben jól érezték magukat. (Máté)
Nekem nagyon tetszett a tábor mert sok mindenkit megismertem, és még az is jó volt, amikor az egész csoport együtt játszott. Meg még az is tetszett, amikor kint voltunk Barantón. (Szula)
Nagyon jó volt mert ettünk görög- meg sárgadinnyét, és még kameráztunk, tehát jó volt! (Sarah)
Nekem ez volt az első médiatáborom, nem számítottam arra, hogy ilyen jól fogom érezni, hogy mindenki jó fej és aranyos lesz, a legjobb érzés mégis az volt, amikor mindenki egyhangúan azt mondta, hogy én vagyok a nap hőse! (Zsófia)

 
szcs