Szakmai beszámoló

Táncház, tánctanítás, énektanítás: A hétvégénken a tánchagyományok megismertetésében a kis magyarországi táncokra, a táncalapok, ritmusok, táncrend megismertetésére helyeztük a hangsúlyt. A helyszín adta tájegység tánckultúrájának specifikumait mindenesetben igyekeztünk kiemelni.  A hagyományőrző családi program pénteken 17.00h tól ismerkedéssel, a hétvége ismertetésével kezdődött, és szombaton 9.00h-12h-ig és délután 14.00h-17.00h-ig tartott. Szokásunkhoz híven, az utolsó napon 9.00h-12.00h tartott a hétvégén tanultak felelevenítésével.  A daltanítás az iskolába hívogató témát feldolgozó falujáró, adománygyűjtőnépdalok közül válogattunk, elsősorban a hajdúságban gyűjtött, országos ismertségűdalanyagból. A zene hangulatteremtő, örömszerző hatásait a legmesszebbmenőkig igyekeztünk kiaknázni hagyományőrző és ismertető munkánk során. Szeretnénk, ha a gyerekek nem veszítenék el a képességet a zene, a muzsikálás, a közös éneklés élvezetére, és tevékeny résztvevőként, valóban megélve művelnék azt, nem csak visszahúzódó nézőként, kívülállóként, megbújva szemlélnék azt.

A tudatosan felépített hétvégénken minden résztvevő egyre aktívabban vett részt a tánctanításban és a táncházakban. Köszönjük utólag is a Debreceni Népi Együttes szólistáinak alapos és türelmes szakmai munkájukat. Kézművesség:

A kézműves tevékenységeink során több szempont vezéreli műhelyünk tagjait. A hagyományos anyagok, technológiák, tárgy és mintakultúra megismertetése mellett fontosnak tartjuk megmutatni, hogy mindezek az anyagok, minták a mai hétköznapi trendekbe illeszthetőek, egybekötve múltat, jelent, és elvezet a jövőbe.

A mai ember már gyerekkorban elszakad az önálló kézműves tevékenységektől. A készen kapható, eldobható és eldobandó világ ellensúlyozására, a fenntarthatóság megteremtésére rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy minden korosztályt újra megismertessünk a saját kézzel végzett kézműves munka, az alkotás és tárgyhasználat élményével. Lehetőséget adjunk, hogy megtapasztalják, hogy képesek a mindennapjaikban jól használható, vagy a környezetüket díszítő magas minőségű tárgyak elkészítésére.

Külön megtiszteltettetés hogy együtt dolgozhattunk a az országosan is elismert Bihari Népművészeti Egyesület alkotóival és segítették munkánkat értékes kézműves oktatásukkal. Ezek a tárgyak azok, melyek hagyományőrző programjaink leghosszabban megmaradó, látható lenyomatai. Ezt az elkészült munkák hűen bizonyítják.

Pete László    a Pergő Egyesület elnöke


Írta: Ér hangja