A 2009-ben Székelyudvarhelyről elindult felolvasó maraton, melynek 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a fő szervezője, minden évben egyre több résztvevőt vonz. A tavalyi, hatodik maratonon már 13 ország 156 településén, több mint 27,000-en olvastak fel, ez évben pedig ez a szám jócskán megnövekedett. A február 17-én megrendezett határokon átívelő esemény Kányádi Sándor életét és munkásságát választotta témául.

A ma Budapesten élő költő maga is kifejezte örömét és háláját a megmozdulással kapcsolatban, újra hangot adva hitvallásának: ,,Azt üzenem mindenkinek, hogy a vers az, amit mondani kell. Mindenhol, ahol felolvasnak, ezt olvassák fel. Én sajnos nem tudtam részt venni, de rendkívül örülök és boldog vagyok ezért, hogy ilyen sokan olvassák ma a verseimet. Mindenkinek nagyon köszönöm, és lehet, hogy alkalomadtán megszolgálom élő szóval ott, ahová eljutok.”

Idén több, mint 33,000-en szólaltatták meg február 17-én a költőt 12 ország 167 településén. A határokon túli jelentkezők száma az 5,000-hez közelít, 42 település 11 országból. Romániában 125 településen 28,000 felolvasó hangja töltötte be az iskolák, könyvtárak termeit, a hallgatóság füleit és szívét. Ebből Hargita megyében volt a legmagasabb a részvétel: 65 település 18,000 felolvasóval.

Székelyhíd és a hozzá tartozó települések – Nagykágya, Érolaszi, Csokaly, illetve a környékbeli falvak – Asszonyvására, Kereki és Keserű osztályai is csatlakoztak a maratoni felolvasáshoz a Székelyhídi Városi Bibliotéka könyvtárosának, Kerekes Teréziának az ösztönzésére. A résztvevők csapatai az elemi osztályosoktól a líceumi diákokig képviseltették magukat. A létszám így elérte a közel 600-at, 44 pedagógus közreműködésével.  Több osztályban, így például Olasziban, igazi gyűjteményeket lehetett megtekinteni a különféle mesés vagy verses Kányádi kötetekből, ennélfogva nem csupán versek, hanem rövidebb gyermektörténetek is elhangzottak. A kisebb osztályokban a könnyedebb olvasmányokból válogattak a tanítók, míg a felsősök a komolyabb versekkel is megbírkózhattak. A maraton hivatalosan reggel 10 órától vette kezdetét és délután 18 óráig tartott, de sok osztályban kicsit változattak az időpontokon, amennyiben össze kellett hangolni a felolvasást az iskola aznapi kötelező programjaival, így például a Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban már reggel nyolckor elkezdték kézről kézre adni a köteteket a diákok (inspekció volt aznap).

A résztvevők az elolvasott és meghallgatott versek jutalmául egy-egy könyvjelzővel gazdagodtak, amelyet ezután majd beilleszthetnek saját Kányádi köteteikbe, vagy akár az éppen olvasott (kötelező olvasmányt tartalmazó vagy számukra kedves témákban választott) köteteik lapjai közé.

 

 


Írta: Szamos Mariann