Folyamatosan tart Székelyhídon az a tavaszi takarítási akció, amely márciusban a vasútállomásnál kezdődött.

Az állomás környéke után a városi önkormányzat munkatársai a szociális munkásokkal karöltve a Házhelyet és környékét vették célba, annak is a legelő felőli részét. A kétnapos akció során több tíz köbméter szemetet gyűjtöttek össze egy körülbelül öthektáros területről. Az önkormányzat két erőgépe több napi munkával elegyengette a terepet, az önkormányzat traktora pedig utánfutóval elszállította az összegyűjtött szemetet. Ahol a legelőn áthaladó dűlőutat keresztezi a patak, beépítettek egy vascsövet, hogy megkönnyítsék a közlekedést a patakon keresztül.

A tavaszi nagytakarítás következő állomása az iskola környéke volt. Az iskola mögötti legelőn is akadt takarítani való bőven.

Április elején a Hegy alatti gát környékén (a Dankó Pista és a Dealu Nou utca között) folytatódott a tavaszi nagytakarítási akció. Három napon keresztül gyűjtötték a szemetet, amit az önkormányzat elszállíttatott, majd ahol szükséges volt, elegyengették a terepet. Ez a takarítási akció több mint két hektár területet érintett.

Április közepén a Házhely állomás felőli oldalát tisztították meg. A szociális munkások itt is több zsák szemetet szedtek öszsze. A takarítást és a rendcsinálást a futballpályák környékén folytatták.

A megtisztított területeken az önkormányzat munkatársai kétnyelvű, a szemetelést tiltó táblákat helyeztek ki. Ezeken fel van tüntetve a szemetelésért kiszabható pénzbírság összege is.

A takarítás után rendszeresen visszajárunk a megtisztított területekre és elégedetten tapasztaltuk, hogy van értelme a befektetett munkának, mert Székelyhíd lakossága szépen megőrzi a tisztaságot. Köszönjük!

Április végén az önkormányzat erőgépe az állomáson túli területet egyengette el, majd az elegyengetett terültet kaviccsal borították be, megkönnyítve ezzel a közlekedést és bővítve a parkolási lehetőségeket a környéken.

Zajlik a munka a Székelyhídhoz tartozó falvakban is. Érköbölkúton, Érolasziban és Hegyközszentmiklóson a településeket összekötő utak mentén takarítanak és ritkítják, nyesik a sövényt az ott lakó szociális munkások bevonásával.

Tiponuţ Tibor