Május 21-én hétfőn tartotta a IER-Med egészségügyi vállalkozás hivatalos megnyitóját Székelyhídon a helyi múzeum épületében. Az eseményen jelen volt számos magyarországi és belföldi orvos is, akiket összehozott a közös cél: újabb lépést tenni Székelyhíd és környékének egészségügyi szempontból történő felzárkóztatásáért. A vállakozás egy közös, román-magyar együttműködés eredménye: Szilágyi Gizella helyi egészségügyi dolgozó, valamint Nagy István Székelyhídról elszármazott, jelenleg Debrecenben dolgozó mentős ápoló hozták létre. A kezdeményezés eredményeként magyarországi orvosok egy csoportja heti rendszerességgel járna át Székelyhídra a betegekhez.

 

 

A kezdeményezés eredményeként magyarországi orvosok egy csoportja heti rendszerességgel járna át Székelyhídra a betegekhez. Mint ismeretes, a városhoz tartozó öt falu közül háromban sikerült az elmúlt két évben egy-egy orvosi rendelőt nyitni, s a másik két település esetében is dolgoznak a probléma megoldásán. Azonban ez egy ekkora település esetében nagyon sok problémára nem jelent megoldást, hiszen mind a falvak, mind pedig a város esetében csak háziorvosi rendelőkről beszélhetünk, tehát semmilyen konkrét szakirányú ellátásra nincs lehetőség.

 

 

Ezt a hiányosságot hivatott a nemrégiben alakult vállakozás pótolni, melynek megnyitóján Szilágyi Gizella alapító tag köszöntője után, Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere fejezte ki örömét a IER – Med Kft megalakulásával kapcsolatban, hiszen mint mondta, óriási szüksége van nem csak a városnak, de a hozzá közeli településeknek is egy olyan diagnosztikai központ létesítésére, amely a tervekben szerepel. Ezen kívül beszélt a rég áhított és tervezett mentőállomásról is, mely ezzel egyidőben látszik megalakulni. Kérdésünkre elmondta, hogy ezzel valóban egy komoly álma vált valóra, hiszen annak idején, négy évvel ezelőtt többek között ez is szerepelt akkori programjában. Ezt követte Nagy István ügyvezető bemutatkozása, aki hangsúlyozta, hogy a vállalkozás hiánypótló jellegű, hiszen régebben Székelyhíd száz ágyas kórházzal (belgyógyászati, gyermek és szülészeti osztállyal), laboratóriummal és röntgennel rendelkezett, melynek ma már nyoma sincs. Ennek eredményeként a helyieknek minden komolyabb probléma esetén legalább 20 kilométerre el kell utazniuk, hiszen a legközelebbi kórház ekkora távolságra fekszik Margittán. Ezt követően ismertette a jelenlévőkkel, hogy milyen irányú vizsgálatokra lesz mód, ha ténylegesen beindul a vállakozás. Ennek értelmében belgyógyászati, nőgyógyászati, mozgásszervi, és röntgen vizsgálatokat vehetnek majd igénybe a helyiek. Az ezeket a vizsgálatokat ellátó orvosok név szerint Dr.Bogdán Aurél ortopéd-traumatológus, Dr.Ditrói Péter nőgyógyász, Dr.Karácsony Botond és Dr Nyisztor – Csáki Tímea röntgenorvosok, valamint Dr.Urbán Krisztián, belgyógyász.

 

 

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható, hogy ténylegesen beindul az orvosok munkája Székelyhídon, Szilágyi Gizella elmondta, hogy már elkezdték az engedélyek beszerzését, s bár a bürokrácia miatt kicsit lassan haladnak a dolgok, remélehetőleg már néhány hónapon belül megkezdhetik munkájukat a szakorvosok. Azt is elmondta, hogy a rendelések idejét illetően is vannak már konkrét tervek: egyelőre heti három alkalommal Dr. Borodan Ioana, helyi háziorvos kabinetjében folynak majd. Végezetül hozzátette, hogy ő már körülbelül harminc éve dolgozik Székelyhídon orvosok mellett, látja az emberek mindennapi gondjait és tudja mekkora problémát jelent, hogy nagyon sokszor a betegek nem beszélnek románul, az orvosok pedig magyarul, így teljesen ellehetetlenedik a kommunikáció közöttük. Többek között ezért is jelentene óriási lépést a helyi egészségügyi ellátásban a magyarországi orvosok szerepvállalása. A vállalkozás megnyitója egy kellemes ebéddel, valamint kötetlen beszélgetéssel ért véget, s reméljük, hogy mind ezek a beszélgetések, mind pedig a már megtett lépések eredményesek lesznek, és hamarosan már egy korszerűbb egészségügyi ellátásban lesz részük a helyieknek.

 

 

 

Pap Enikő