Idén október elején kezdték el építeni Székelyhídon azt a körülbelül 3,5 hektáros parkot, mely az ANL-lakások és az új iskola közötti réten fog elterülni. A nemrég megkezdett munkálatok annak a megnyert pályázatnak az eredményei, melyet a székelyhídi önkormányzat nyújtott be még 2009-ben a Környezetvédelmi Alaphoz (AFM). A város polgármesterétől Béres Csabától megtudtuk hogy a városnak 15 százalék önrésszel kell hozzájárulnia a park kivitelezéséhez. Nagyon kellett már a székelyhídiaknak egy ilyen méretű park, hangsúlyozta a város vezetője, aki lelkesen mesélt a létesítmény kinézetét illető konkrét tervekről.

 

 

Elmondása szerint a parkban körülbelül másfél kilométer sétányt fognak kiépíteni, e mellett kétszáz facsemetét is elültetnek, és helyet kap egy 650 négyzetméteres játszótér, valamint egy sziget is, melyet két hídról lehet majd megközelíteni.

 

 

A munkálatokat múlt hónap elején kezdte el a kivitelező cég, s remélhetőleg a csemeték elültetésén és a befüvesítésen kívül (melyet jövő tavaszra terveznek) sikerül minden tervet még az idén megvalósítani. Jelenleg már folyik a sétány kiépítése, amely eddig egy körülbelül háromszáz-négyszáz méteres szakaszon teljesen elkészült, és amely hasított terméskőből van. Ez azért is fontos, mert az AFM csak környezetbarát kivitelezéseket támogat.

 

 

Mint azt megtudtuk a polgármestertől, az új park megépítésével az az önkormányzat célja, hogy a központ hangsúlyosságát eltolja a szabadidő felé, azaz az iskola, a strand, a rét irányába. Másrészt a központ zajos, zsúfolt mivolta, és az ottani park útfelújítások miatti szűkítése is egy új, nagyobb park kiépítése mellett szól, amit egy Székelyhíd méretű város, és annak lakói teljes mértékben meg is érdemelnek. Ha minden terv szerint halad, akkor ennek átadására jövő tavasszal kerül majd sor, tehát reméljük, hogy 2012-től a székelyhídiak a kinőtt központi park helyett már az új, korszerűbb parkba járhatnak kikapcsolódni.

 

 

Pap Enikő