Délutáni foglalkozásokat biztosít a Diakónia Keresztény Alapítvány

Délutáni napközibe fogadja a szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeket a Diakónia Keresztény Alapítvány Bihar megye öt településén (közöttük Székelyhídon és Hegyközszentmikóson). Szoboszlai Erzsébet, az alapítvány Bihar megyei koordinátora lapunknak elmondta, a gyerekek számára napi egy étkezést biztosítanak, segítséget nyújtanak az iskolai feladatok elkészítésében, számítógépes ismereteket adnak át, egyházi szellemű neveltetésben részesülnek, megtanítják őket tisztálkodni.

A alapítvány munkatársai annyira kérik a szülőket, hogy a gyerekeik ne hiányozzanak havonta nyolc napnál többet a foglalkozásokról.

Az ötéves időtartamú project Nagyváradon már két éve működik, a többi négy településen az idei tanévtől indítják a foglalkozásokat. A programban leginkább roma gyerekek vesznek részt, egy-egy szociális munkás és roma származású kisegítő irányítja a tevékenységeket. „A helyi emberek, akik ismerik egymást, szeretnek együtt dolgozni. Családlátogatások esetén már sokkal nagyobb a bizalom az alapítvány munkája iránt, ha egy közösségi tag is velük tart, a helyi közösségből származóknak tudnak munkát adni, lesz pozítiv szerepmodell” – érzékeltette Szoboszlai Erzsébet.
A székelyhídi önkormányzat tanácsi határozattal járult hozzá az alapítvánnyal való együttműködéshez: havi 800 lejjel a támogatja a Székelyhídon és Hegyközszentmikóson működő központok munkáját.

A. T.