A Petőfi Sándor Elméleti Liceum diákjai kitartóan és nagy lelkesedéssel vesznek részt környezetvédelmi akciókban, rendszeresen gyűjtenek hulladékokat – óriási mennyiségű kidobott papír-és műanyag, illetve elektronikai produktumoktól szabadították meg és szabadítják meg folyamatosan a várost.

A RoRec Egyesület (Asociaţia Română pentru Reciclare) iskolaprogramja keretén belül évente legkevesebb 15 iskola vehet részt az országos gyűjtőakcióban Bihar megye tanintézetei közül. Iskolakezdéskor a résztvevő iskolák kiválasztott diákjai kézhez kapják csomagjaikat, melyekben minden szükségeset megtalálnak az eredményes akció lebonyolításához: praktikus hátizsákokat, tájékoztató füzeteket, szórólapokat, kitűzőket. A tevékenységüket tanáraik felügyelik, akik maguk is kézhez kapnak egy útmutatót, kitűzőt és az elengedhetetlen írószert.

A járőrök vezetőjük segítségével tevékenykednek, elsősorban az adott településen, de természetesen propagandájuk nem szorítkozik szűkös földrajzi korlátok közé. A  székelyhídi iskola V-VIII. osztályos húszfős járőrcsapatának vezetői tisztségét Karancsi Kinga technológiatanár vállalta, és amint azt az ez évi verseny eredményei is bizonyítják , helytállása egyaránt kedvezően hatott mind a gyerekekre, mind azok szüleire és a tanárokra, akik maguk is hozzájárultak a projekt sikerességéhez. A tanév ideje alatt az iskolák tanulói, amellett, hogy környezetünket óvják, versenyeznek is egymással, és az akció éves befejeződése végén, idén október 10-én jótetteikért  elnyerték a jutalmukat. Egy-egy diploma járt az iskola igazgatónőjének, Vad  Mártának, aki nem csupán szellemi patrónusként  állt a résztvevők mögött, hanem maga is gyarapította a felhalmozott hulladékmennyiséget, és Béres Csaba polgármesternek, aki az önkormányzat támogatásáról biztosította a csapatot. A segítő tanárok közül Szabó Ildikó biológia-és Elekes Piroska franciatanárnők lettek szintén gazdagabbak egy diplomával.

,,Kicsik és nagyok, üdvözlünk!

Büszkén mutatjuk, hogy megtettük,

S íme itt van, mit a tavalyi évben

megnyertünk!’’

A csapat számára a legnagyobb jutalom, amely egyben felejthetetlen élvezettel is járt, a péntek d.e. 11 órakor kezdetét vevő ünnepség volt. A megyei csapatok mindenféle korú diákjai kézműves tevékenységek keretén belül ügyeskedtek különféle dekoratív tárgyak elkészítésében vagy önfeledten táncoltak és énekeltek a Los Hermanos Dinamita testvérek fergetes ritmusú előadása során d.u. 16 óráig. A vidám, mókázó hangulat a következő év lelkesedését előlegezi meg: az iskola újra jelentkezett,  a diákok a jövő évi akcióban is megmutathatják mit tudnak.

 

 


Írta: Szamos Mariann