Brikettet és tüzifát kaptak a legszegényebbek a városvezető kezdeményezésére

A tél mindig fokozott megpróbáltatást jelent a legszegényebbek számára. Ha pedig a levegő az átlagnál jobban lehűl, akkor teljesen védtelenné válnak.

Székelyhídon is többen kerültek lehetetlen helyzetbe, olyanok, akik pénz híján tüzelő és villanyáram nélkül kell szembenézzenek szélsőségesen hideg téllel. Ebből kiindulva Béres Csaba polgármester január 11-re sürgősségi tanácsülést hívott össze, melynek egy napirendi pontja a lehető legrövidebb időn belül segítséget nyújtani a rászoruló családoknak és egyedülálló személyeknek.

Már a határozattervezet vitájánál kiderült, hogy valamennyi tanácsos egyet ért a javaslattal. Rövid elemzés és a fogalmak tisztázása után a helyi tanács egységesen arra szavazott, hogy a legszegényebb családok számára napi 10 kg brikettet vagy 20 kg tűzifát biztosítsanak, amíg ezt a rendkívüli hideg időjárás indokolja. A jogosultságot gyorsított szociális felmérés alapján döntik el az önkormányzat szociális osztályának dolgozói.

A tanácsülés idejére már 184 rászoruló családot vettek nyilvántartásba a szociális osztály dolgozói az egyházi vezetők és a tanácsosok segítségével. Ugyanakkor a világhálón, illetve a helyi médiában is közzétettek egy felhívást, hogy sürgősen értesítse a hivatalt, akinek tudomása van Székelyhídon, illetve a hozzá tartozó falvakban olyan egyedülálló, idős vagy beteg személyről, akinek nincs tüzelője, nincs pénze tűzifára, vagy éppenséggel van tüzelője, csak idős kora, esetleg betegsége miatt nem tudja azt felvágni, behordani, nem tudja ellátni magát a hideg télben. Ennek köszönhetően is sok rászorulóról szerzett tudomást az önkormányzat.

A megérkezett brikettet a polgármester jelenlétében az önkormányzat dolgozói osztották ki.
Hasonló indíttatású akció keretében felhívást intéztek a lakossághoz, hogy akinek van otthon fölösleges, de használható meleg takarója, téli ruházata, illetve tűzifája, az hozza el a múzeum épületébe, ahol az önkormányzat munkatársai átveszik azt, de kértek segítséget a nagyváradi Caritas Catolica Egyesülettől is. Az önkormányzat munkatársai a segélycsomagokat szintén eljuttatják a rászorulókhoz. Az akciót mindaddig folytatni fogják, amíg ezt az időjárás indokolttá teszi.

A mai világban nagyon fontos, hogy figyeljünk oda egymásra, fogjunk össze és ne hagyjuk magukra a rászorulókat. Székelyhídon ez megtörtént!


Írta: Tiponuţ Tibor