Október 11-én, szombaton, szüreti mulatságot szerveztek Paptamásiban. A rendezvény több hetes felkészülése során a rendezvényen táncoló fiatalok megismerkedtek a magyar néphagyomány eme csodálatos elemével.

Paptamásiban már több évtizedes hagyomány, hogy minden ősszel megszervezik a szüreti mulatságot. A betakarítás és legfőbbképpen a szőlő szüretelésének eme ünnepe, végig kiséri a település történelmét, évről évre hagyományt teremtve, ugyanakkor néha szerkezetileg újat nyújtva, minden ősszel lehetőséget teremt a szórakozásra.

A helyi fiatalok az utcai táncos felvonulásra több hét alatt készültek fel. A hagyományőrző rendezvény során a néptánc és a népdalok kerültek előtérbe, így a XXI. századi modern fiatalság kicsit betekintést nyerhetett egy elmúló, lassan sajnos feledésbe merülő, tradicionális világba, amely lassan már csak a történelemkönyvekben kap helyet, illetve ilyen rendezvényeken, amelyek épp ezért fontosak, hogy a magyar nemzet hagyományait még életben tartsák.

A rendezvény a délelőtti órákban vette kezdetét. A fiatalok meglátogatták Nyüved, Pelbárthída és természetesen a község központ, Paptamási települést is, ahol nagy tapssal köszönték meg a járókelők a tamási fiataloknak, az előadott táncot. A négy fogatból és három lovas legényből álló felvonuló kavalkád, néhol megállásra kényszerítette az utakon tartózkodókat, ugyanakkor mindenki körében sikert aratott eme hagyomány, hiszen nem minden nap lehet lóhátasokat és népviseletbe öltözött fiatalokat látni a község utcáin.

A zenés, táncos felvonulás este 6 órakor ért véget, ami után a helyi kultúrotthonban látták vendégül a fiatalokat és a felvonulásban megfáradt résztvevőket a szervezők.

Az esti bál 9 órakor vette kezdetét. A szép számban megjelentek fergeteges jókedvéről nem is tanúskodhatna más jobban, mint az, hogy álló, ücsörgő bálozót nem igazán lehetett látni a benépesült kultúrotthonban, hiszen mindenki a táncparketten ropta a táncot. Az Abrakadabra együttes fáradhatatlanul szolgáltatta a talpalávalót. Éjfél után, egy szokatlan esemény szinesítette a rendezvényt, a már megszokott éjféli szüreti tánc ugyanis halasztásra került, azon oknál fogva, hogy egy jókedvű fiatal társaság, egy menyasszonyrablás során megszerzett zsákmányukkal megjelentek a bálban, mindenkit jókedvre derítve. A zenekar pedig kitörő lelkesedéssel húzta a jobbnál jobb magyar nótákat, felpezsdítve az amúgy is jó hangulatban zajló rendezvényt. Az elrabolt menyasszony szemmel láthatólag nagy örömét szerezte elrablásában, ez úton is sok boldogságot kívánok neki. A szüreti tánc, így csak 1 óra körül került bemutatásra, majd az összesereglett bálozók hajnalig vigadtak a rendezvényen.

A rendezvény során végig jelen volt Matyi Miklós polgármester, aki ez úton is támogatásáról biztosította a hagyományőrzést és a helyi fiatalokat.

 

 


Írta: Major Loránt János