Az AVE Bihar cég 2009. szeptemberétől gondoskodik városunk és a hozzá tartozó települések hulladékának elszállításáról. Béres Attila technikai igazgatóval beszélgettünk az elmúlt években tapasztalt változásokról és a lakosság szelektívhulladék-gyűjtéshez való hozzáállásáról. Elmondása szerint a cégek részéről pozitív javulás észlelhető, egyre több cég rendszeresen jelzi, hogy szállítsák el a szelektíven összegyűjtött újrahasznosítható hulladékot. A lakosságot tekintve sajnos ez nem mondható el. A székelyhídi lakosság nagyon kevés része gyűjti szelektíven a szemetet. Városunkban ingyen, heti rendszerességgel járnak házról házra az AVE Bihor szemétgyűjtő autói, de a lakosság még sem hajlik a szelektívhulladék-gyűjtés felé. Ez abban mutatkozik meg, hogy a kukákban rengeteg újrahasznosítható szemét található, papír, pillepalack, műanyag hulladékok, műanyag palackok, mosogatószeres és öblítős flakonok.

Székelyhíd környező településeire havonta egyszer járnak, de az ott élő lakosság szelektív hulladékgyűjtése intenzívebb. Van olyan település, ahol a „szelektív” napon az autó négyszer is megfordul, de sajnos a városban alig telik meg egy szállítókocsi.

Fontos, hogy a zöld kukákba csak a kommunális, háztartásból bekerülő élelmiszer-maradványok kerüljenek. A szelektív hulladékot a cég által biztosított kék, százhúsz literes kukászacskóba rakják. Ha ez nem elegendő, előzetes megegyezés alapján több zacskó is igényelhető, ezt a szelektív hulladékot korlátlan mennyiségben elviszik. Szelektív hulladékok közé tartozik: papír, karton, palack, műanyag hulladékok, műanyag és fém palackok, illetve az üveg.
Az AVE Bihor vezetői többször is értesítették és felhívták a lakosok figyelmét a szelektívhulladék-gyűjtésre és ennek elszállítására, de érthetetlen okok miatt nem változik a hozzáállás. Ha az elkövetkezendő időszakban sem tapasztalnak semmiféle változást, akkor a heti rendszerességről havi rendszerességre állnak át.
Az AVE Bihor szemétgyűjtő cég egy tömörítős autóval gyűjti a háztartási szemetet, a szelektívet pedig egy kisebb, másfél tonnás autóval.

Béres Attila újra felkéri a lakosság figyelmét, hogy figyeljenek oda jobban a szelektívhulladék-gyűjtésre, hogy ezáltal is óvjuk környezetünket.